Svend Brinkmann: Mitä on olla ihminen? – Filosofinen kiertomatka

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2021
Tanskankielinen alkuteos: Hvad er et menneske: En filosofisk dannelsesrejse
Suomentanut: Heikki Eskelinen
Sivumäärä: 293 s.

Mitä on olla ihminen? Svend Brinkmann vastaa kysymykseen kertomalla fiktiivisen tarinan nuoresta, introvertista Andreaksesta, joka lähtee suurelle kiertomatkalle halki Euroopan. Kirja vie matkalle ihmisyyteen ja ajattelun ytimeen.

Matkallaan Andreas tulee tietoisemmaksi siitä, millainen olento ihminen on - sekä hyvässä että pahassa. Hän tapaa ihmisiä, joilta hän oppii elämästä, ja kohtaa kasvokkain Euroopan taide- ja kulttuurihistorian.

Matkalle poika saa mukaansa arvoituksellisen käsikirjoituksen. Siinä esitellyt kuusi eri ihmiskuvaa lähtökohtanaan hän tutustuu Euroopan suuriin filosofeihin ja tieteenharjoittajiin. Lukijalle - nuorelle tai vanhalle - tarjoutuu helposti lähestyttävä johdatus eurooppalaiseen filosofiaan ja Brinkmannin omiin ajatuksiin siitä, mitä on olla ihminen.

Oma arvioni: Tämä nuorille suunnattu Svend Brinkmannin kirja kysyy, mitä on olla ihminen ja saa lukijansakin miettimään myös omaa elämäänsä ja omaa paikkaansa maailmassa. Teos tuo mieleeni elävästi Jostein Gaarderin Sofian maailma -romaanin vuodelta 1991. Eikä ihme, sillä kyseisissä teoksissa on aika monia yhteisiä elementtejä. Brinkmann käy kirjassaan tiivistetysti läpi erilaiset ihmiskäsitykset lähtien liikkeelle biologisesta ihmisestä ja pääyen uskovaan ihmiseen. Kirjan keskeisin sanoma tiivistyy mielestäni siihen, että ihmisenä eläminen on tehtävä, ja meistä jokaisen tulee kasvaa ihmisenä. Se ei ole yksinkertaista, mutta epäinhimillisistä ominaisuuksistaan huolimatta ihminen nähdään kuitenkin säilyttämisen arvoisena lajina. Teoksensa epilogissa Brinkmann esittää seuraavanlaisen toivomuksen: keskittykäämme vähemmän omaan itseemme, keskittykäämme enemmän ihmisiin. Ei lainkaan hullumpi toive ainakaan minun mielestäni. 

Kirjaa voisi luonnehtia kokonaisuudessaan ihan toimivaksi ja  kiinnostavaksi filosofian populaariesitykseksi, jossa asiatekstit ovat ehdottomasti kirjan parasta antia, samalla kun teoksen kaunokirjalliset ansiot jäävät minusta jonkin verran heikommiksi. Suosittelisin tätä kirjaa kaikille ihmisenä olemisesta kiinnostuneille nuorille lukijoille. Mikseipä tämä kirja sopisi vaikkapa valmistujaislahjaksi, jos sellaista etsit.