Veli-Pekka Hänninen: Edu Kettunen

 

Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 287 s.

Intiimi elämäkertateos Edu Kettusesta, jonka ura on mittava ja ainutlaatuinen suomalaisen pop-musiikin historiassa.

Edu Kettunen aloitti uransa suosikkibändi Broadcastin kitaristina ja lyömäsoittajana, kunnes lähti soolouralle. Lentäjän poika ja lukuisat muut Edu Kettusen menestyskappaleet ovat hitsautuneet suomalaisten mieliin lähtemättömästi. Mutta millainen on mies, joka onnistuu lyriikallaan koskettamaan kerta toisensa jälkeen?

Edun elämänvaiheisiin kuuluu vahvoja irtiottoja ja kaiken totutun taakse jättämistä. 1990-luvun alussa Edu ja hänen vaimonsa ryhtyivät monivuotiseen veneen rakennusprojektiin tarkoituksenaan muuttaa pysyvästi maailmalle. Perhe pakkautui itse rakennettuun purjeveneeseen, vakaana aikomuksena olla palaamatta. Reissu kesti lopulta neljä vuotta.

Vuonna 2006 Edu Kettuselle myönnettiin Juha Vainion tunnustuspalkinto.

Oma arvioni: Tässä tuoreessa elämäkerrassa valotetaan tuotteliaan laululyriikan tekijän ja "haikeuden mestariksi" tituleeratun Edu Kettusen muusikon uraa ja elämänpolkuja. Se luotaa syvälle sanoilla maalaavan miehen rikkaaseen mielikuvitusmaailmaan. Kettusta on kiitelty  niin rytminkäsittelytaidosta kuin sanoitusten riimittömästä ilmaisustakin. Teoksen pääosassa Edu ja hänen laulunsa - sekä itselle että toisille tehdyt, joten kohupaljastuksia tai katkeria tilityksiä on kirjasta turha etsiä, ja hyvä niin. Minulle Edu Kettusen musiikki on melko tuttua, mutta biisien taustoista en ennen tämän kirjan lukemista tiennyt paljoakaan. En edes sitä, että Kettusen isä oli lentokapteeni ja Edu siis lentäjän poika. Enää hän ei tosin lentokoneeseen nouse. 

Kirjasta käy hyvin ilmi Kettusen vahva vaellusvietti. Siksi on ymmärrettävää, että monet hänen lauluistaankin kertovat matkan tekemisestä ja lähtemisen välttämättömyydestä. Mies viihtyy mainiosti sekä tien päällä että omissa oloissaan. Kettusen suhtautumista elämään kuvannee hyvin seuraava lause: Antaa tulla mitä tuleman pitää. Mies on aina seurannut omaa taiteellista visiotaan. mikä on nähtävissä hänen koko tuotannossaan. Veli-Pekka Hänninen toteaakin, ettei Edu ole tuote, vaan hän on se mikä on. 

Elämäkerrallisten tietojen ja mielenkiintoisten muistojen lisäksi kirjasta löytyy myös kuvataiteesta kiinnostuneen, pienoismalleja rakentelevan  ja lapsille kirjoittaneen Edun piirroksia ja tarinoita unohtamatta myöskään perusteellista diskografiaa ja perhealbumien valokuvia. Salosta kotoisin olevalle lukijalle tästä teoksesta löytyi monia tuttuja paikkoja, onhan Edu perheineen asunut niin Perniössä kuin Kemiönsaarellakin.  Jos haluat saada kattavan läpileikkauksen Edu Kettusen elämästä ja urasta, lue tämä lämminhenkinen ja kohteensa näköinen elämäkertateos.