Viv Groskop: Ota tila haltuun – Opas naisille, jotka puhuvat omalla äänellään

 

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2021
Englanninkielinen alkuteos: How to Own the Room
Suomentanut: Heli Naski
Sivumäärä: 239 s.

Inspiroiva teos selvittää, mikä on vaikuttavien naispuhujien salaisuus ja miten jokainen voi löytää oman äänensä puhujana.

Michelle Obama säteilee esiintyessään lämmintä oman-arvontuntoa. Angela Merkel on rauhallisen asiantuntemuksen ruumiillistuma. Oprah puhuu hypnoottisesti ja vangitsee kuulijoiden mielenkiinnon. Innostavassa ja käytännönläheisessä kirjassaan Viv Groskop selvittää monien naisvaikuttajien esiintymisen salaisuuden: miten he ottavat tilan haltuun, ovat yleisön edessä ja puhuvat pienentämättä itseään?

Tähtipuhujista Groskop kääntää katseensa tavalliseen esiintyjään. Moni nainen osaa esiintyä ja muotoilla asiansa mutta epäilee kykyjään ja asettaa riman liian korkealle. Ota tila haltuun tarjoaa harjoituksia ja vinkkejä, jotka auttavat sietämään esiintymisjännitystä, luopumaan perfektionismista ja löytämään oman tyylin puhujana. Groskopin tärkein oppi onkin: sinun ei tarvitse olla täydellinen puhuja pitääksesi loistavan puheen.

Oma arvioni: Tässä selkeässä oppaassa Viv Groskop kertoo kiinnostavien esimerkkien kautta, miten puhutaan vakuuttavasti ja otetaan tila haltuun. Tärkeää on olla oma itsensä ja puhua itselleen sopivalla tyylillä. Kirja sopii mielestäni mainiosti niin kokeneille esiintyjille kuin julkista puhumista pelkäävillekin. Teoksessa tilan ottamisen haasteita lähestytään innostavasti ja käytännönläheisellä otteella. Se sisältää harjoituksia, joita kannattaa kokeilla ennen kuin tekee sen johtopäätöksen, ettei puhuminen ole lainkaan itseä varten. Minäkin ajattelin kouluajan esitelmäkokemusten valossa niin pitkään, kunnes rohkaistuin aikanaan pitämään ensimmäisen luentoni. Innokas ex tempore -esiintyjä en ole edelleenkään, mutta jos saan valmistautua kunnolla, pystyn puhumaan suhteellisen "kivuttomasti" suurellekin yleisölle. Tilan ottaminen haltuun on kuitenkin aina haasteellista. Olen kuitenkin joskus saanut kuulijoilta kiitosta muun muassa vahvasta läsnäolosta ja oman tarinani kertomisesta, joista Groskopkin kirjassaan puhuu. Hänen mukaansa on olemassa myös asioita, joista voisimme ottaa mallia stand up -koomikoilta, sillä asiapitoisen puheenkaan ei tarvitse olla kuiva ja tylsä. Hyvä puhe jättää kuulijaan jäljen, joka muistetaan pitkään, vaikka puhujalla ei korkeaa statusta olisikaan. 

Uskon, että tämän oppaan vinkkien avulla kuka tahansa voi kehittyä paremmaksi puhujaksi. Suosittelenkin tätä kirjaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita omien puhetaitojensa kehittämisestä.