Carlos Ruiz Zafón: Usvakaupunki – Kaikki kertomukset

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2021
Espanjankielinen alkuteos: La Ciudad de Vapor (2020)
Suomentanut: Antero Tiittula
Sivumäärä: 172 s.

Rakastetun kirjailijan tarinakokoelma vie viimeisen kerran Tuulen varjon synkänlumoaviin tunnelmiin. Pakollista luettavaa jokaiselle, joka on kerran saanut eksyä Unohdettujen kirjojen hautausmaalle.

Kaasuvalojen aikaisen Barcelonan rikkain mies on vaimonsa kuoleman jälkeen erakoitunut linnantorniinsa ja kerää omaisuuttaan havittelevien uhkarohkeiden sieluja. Gaudí matkaa New Yorkiin saadakseen Sagrada Familian valmiiksi. Oliko Corelli-niminen mustanpuhuva hahmo Don Quijoten kirjoittaneen Miguel de Cervantes Saavedran menestyksen taustalla? Entä kuinka Semperen suku saa haltuunsa Unohdettujen kirjojen hautausmaan arkkitehtoniset suunnitelmat?

Oma arvioni: Olipa hienoa päästä vielä kerran Tuulen varjon unohtumattomiin tunnelmiin. Jos olet viihtynyt Unohdettujen kirjojen hautausmaalla, osa tämän teoksen novelleista vie sinut tuttuihin espanjalaismaisemiin ja tuttujen henkilöhahmojen pariin, mutta joukossa on myös täysin itsenäisiä ja aiemmin julkaisemattomia kertomuksia. Kaikkia tarinoita yhdistää muun muassa moniäänisyys, kerroksellisuus ja kerronnan rönsyilevyys. Mielestäni kokoelman novellit osoittavat mainiosti sen, että Zafón oli useiden kirjallisten tyylilajien taituri. Vaikka kirjailija ei valitettavasti ole enää keskuudessamme, hänen kirjansa elävät edelleen ja vievät lukijansa kiehtovalle matkalle historialliseen Barcelonaan. 

En ole kovin suuri kirjasarjojen ystävä - ainakaan enää aikuisiällä, mutta Unohdettujen kirjojen hautausmaa on ehdoton suosikkini. Suosittelen lämpimästi tutustumaan siihen ennen tämän postuumisti julkaistun kertomuskokoelman lukemista. Näin saat tarinoista varmasti eniten irti.