Eva Frantz: Suvisaari

 

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2021
Ruotsinkielinen alkuteos: Sommarö (2016)
Suomentanut: Ulla Lempinen
Sivumäärä: 224 s.

Dekkarikuningattaren debyytti vihdoin suomeksi

Suvisaari, Vakuutusyhtiö Axelssonin perinteikäs kesäparatiisi, on tälläkin viikolla täynnä lomailijoita. On isoja ja vielä isompia pomoja, myyjiä, it-osaajia ja asiakaspalvelun kuningatar perheineen. Sauna lämpiää, aurinko paistaa ja grillipihvien oheen on varattu riittävästi laatikkoviiniä. Joku löytää vanhoja dioja 70-luvulta, ja kaikki kokoontuvat kerhotalolle ihastelemaan menneiden kesien tyyliä.

Illanvietto katkeaa hurjaan rajuilmaan ja sen pyyhittyä yli saari on peittynyt sakeaan sumuun. Kaiken lisäksi saarelaisia koettelee suurin vitsaus, jonka nykyihminen voi kohdata: puhelimet lakkaavat toimimasta. Tunnelma on painostava ja moni tahtoisi lähteä saarelta mahdollisimman pikaisesti. 

Ja ihmisiä alkaakin kadota, yksi kerrallaan...

Oma arvioni: En ole aiemmin lukenut Eva Frantzin dekkareita, vaikka jännityskirjallisuuden ystävä olenkin, joten luin Suvisaaren ilman ennakko-odotuksia. Kirja tarjosi mukavaa kesätunnelmaa, kiinnostavan värikkään henkilögallerian ja sopivasti jännitystä Suvisaaren idyllin särkyessä. Dialogi toimi mielestäni hyvin, ja tapahtumakäänteet pitivät lukijaa otteessaan. Voisin luonnehtia Suvisaarta viihdyttäväksi cozy crimeksi. Varsin mainiota kesälukemista siis. Luulenpa, että tulen tutustumaan myös Frantzin muihin teoksiin.