Hanna Kivisalo: Jonain päivänä ymmärrät


Kustantaja: Enostone
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 111 s.

Jonain päivänä ymmärrät, kirjoituksia armosta arjen keskellä.

Jonain päivänä ymmärrät on kirja jokaiselle, joka on kysynyt miksi-kysymyksiä elämänsä suhteen. Kirja luo luottamusta tulevaan: vaikka vastauksia ei löytyisi, ilon voi löytää. Tekstit muistuttavat, että silloinkin, kun elämä ei ole menestystarina, se voi olla merkitystarina. 

Kivisalon kauniit tekstit käsittelevät oivaltavasti rakkauden, työn, lasten kasvamisen ja arkisen elämän mysteereitä. Kirjoitusten aikana laskeudutaan äärettömiin syvyyksiin ja noustaan huikaiseviin korkeuksiin. 

Jos kaipaat lohtukirjaa, olet juuri löytänyt sen!

Oma arvioni: Hanna Kivisalon toinen kirja jatkaa kiitetyn esikoisteoksen viitoittamalla tiellä. Näin ollen kirjoja voikin pitää sisarteoksina. Kirjoitusten aiheet ovat osittain samoja, ja tekstien lempeä sävy kantaa edelleen. Jonain päivänä ymmärrät -kirjan keskeisin sanoma on mielestäni se, että haasteista ja vaikeista hetkistä huolimatta kannattaa kulkea rohkeasti eteenpäin: hetki kerrallaan ja pienin askelin. Hetkeen tarttumisen puolesta puhutaan myös seuraavassa sitaatissa:

 

”Parhaimmat hetket tulevat yllättäen. Koskaan ei voi tietää, milloin on käsillä päivän paras hetki. Sehän voi olla vaikka nyt.”


Siksi meidän jokaisen tulisikin uskaltaa sekä toivoa, unelmoida että elää. Luottaa siihen, että siipemme kyllä kantavat, vaikka aina ei siltä tuntuisikaan. Koskettavissa, kauniissa ja runsaasti samaistumispintaa tarjoavissa teksteissään Kivisalo antaa lukijalle luvan myös levätä. Ja jos ei lupa riitä, on käskyn paikka. Emme saa vaatia itseltämme ja toisiltamme liikaa. Usein vähemmän on enemmän kuin kuvittelemme sen olevan. Kirjassa käsitellään siis paljon armollisuutta ja anteeksiantamisen merkitystä. 


"Armo on lupa nauttia elämästä ennen kuin se on täydellistä.


Elämän tavoin ihmisetkin ovat vajavaisia ja keskeneräisiä, mutta silti kuitenkin riittäviä. Jos tuntuu, että elämä potkii päähän, unelmat kariutuvat, ja  arki lukuisine vaatimuksineen ahdistaa tai kaipaat muuten vain hetken hengähdystaukoa kiireen keskellä, tartu tähän lohdulliseen kirjaan. Teoksen lyhyiden mutta samalla syvällisten tekstien äärelle oli ilo pysähtyä miettimään, mikä onkaan tärkeintä juuri nyt. Kivisalo kannustaa jatkamaan matkaa, sillä olisi tyhmää kääntyä. Puolivälikin on jo saavutus, ja  toivoa on aina. Nautitaan siis tästä hetkestä ja kauniista keskikesästä!