Johanna Elomaa: Oliver Oranki ja metsän ainutlaatuiset sankarit

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2021
Kuvittanut: Satu Kontinen
Sivumäärä: 106 s.

Eräänä aamuna oranginpoikanen Oliver herää auringon lämmön sijaan tukahduttavaan savuun. Keltaiset kauhukaivajat ovat vallanneet kotimetsän, Paettuaan niiden ryminää Oliver joutuu eroon äidistään, ja hänen täytyy ensi kertaa selvitä omillaan. 

Viidakkolegenda kertoo Paratiisimetsästä, jossa on tilaa kaikenlaisille eläimille. Oliver päättää olla rohkea ja löytää turvaan ihka ensimmäisen ystävänsä, hervottomasti hölöttävän Milla-Maria Makakiapinan kanssa, Matkallaan kaksikko kohtaa mitä eriskummallisempia viidakon asukkeja.

Jokainen eläin on kuitenkin omanlaisensa sankari –  eikä koskaan voi tietää, millaisen ystävän nahan tai turkin alta löytää.

Oma arvioni: Opettavainen, hauska ja jännittävä tarina niin eläinten oikeuksista, ystävyyden voimasta kuin erilaisuuden rikkaudestakin. Kirjassa kerrotaan lapsille hienosti, kuinka kaikkia erilaisia yksilöitä tarvitaan. Toiset ovat ketteriä ja toiset vahvoja, toiset tarkkailijoita ja toiset puhujia. Mutta jokaiselle on kuitenkin oma paikkansa ja tehtävänsä maailmassa, on kyseessä sitten esimerkiksi oranginpoikanen tai ihmislapsi. On tärkeää tulla hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on. Silloin on helpompi löytää myös omat vahvuutensa ja käyttää niitä vaikkapa auttaakseen ystäviään. Kirjan upea kuvitus suorastaan kutsuu seikkailuun. 

Suosittelen kirjaa noin 6-9-vuotiaille lapsille. Tarina lisää erilaisuuden ymmärtämistä ja edistää vahvuuksien näkemistä niin itsessä kuin kavereissakin. Siksi kirja sopiikin mielestäni mainiosti myös tunnetaitokasvatuksen materiaaliksi. Viidakkoseikkailun äärellä voidaan yhdessä pohdiskella monenlaisia kysymyksiä.