Marianne Kulmala: Saku, spesiaali lapsi

 

Kustantaja: Aivoliitto ry
Julkaisuvuosi: 2014
Kuvittanut: Kirsi Tapani
Lasten osion selkokielelle mukauttanut: Ari Sainio
Sivumäärä: 104 s.

Saku, spesiaali lapsi on todenmukainen, lämmöllä ja huumorilla kirjoitettu kirja Sakusta, 9-vuotiaasta, reippaasta ja mukavasta pojasta. Pääset kirjaa lukemalla seuraamaan Sakun keväistä torstaipäivää. Koska Sakun elämästä ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita puutu, tämänkin yhden päivän aikana tapahtuu monenlaisia kommelluksia. Saku toivoo, että kirjaa lukiessasi antaisit ohjeita, miten hänen kannattaisi toimia erilaisissa tilanteissa. Joskus Saku tekee, kuten neuvot, joskus taas hän ei kuuntele ohjeitasi lainkaan.  

Kirjan aikuisille tarkoitetussa loppuosassa Sakun äiti kertoo, miten pojan erityisyys ilmenee arjessa ja miten rikasta elämä spesiaalin lapsen kanssa on. 

Oma arvioni: Tämä alakouluikäisille lapsille tarkoitettu selkokirja kertoo Sakusta, jolla on Aspergerin oireyhtymä. Monet asiat ovat Sakulle hankalia, mutta päähuomio ei kuitenkaan ole pojan ongelmissa, vaan kirjan tarkoituksena on ennen kaikkea lisätä lasten ymmärrystä erilaisuutta kohtaan ja kehittää heidän tunnetaitojaan. Kirjan erityisen hienona piirteenä on mielestäni se, että se osallistaa lapsia kannustamalla heitä miettimään, kuinka erilaisissa tilanteissa kannattaisi toimia. Tämä kirja sopii mainiosti yhdessä luettavaksi niin kotona kuin koulussakin.