Marianne Kulmala: Saku, spesiaali nuori

 

Kustantaja: Aivoliitto ry
Julkaisuvuosi: 2019
Kuvittanut: Kirsi Tapani
Lasten osion selkokielelle mukauttanut: Ari Sainio
Sivumäärä: 131 s.

Muistatko Sakun, spesiaalin lapsen? Tässä minä taas olen. Olen kasvanut 9-vuotiaasta pikkupojasta 15-vuotiaaksi spesiaaliksi nuoreksi.

Kirjassa kerron teille arkeni iloista ja haasteista. Saatte lukea ensimmäisistä kotibileistäni, opiskeluhaaveistani ja uusista mielenkiinnon kohteistani. Olenpa aloittanut rippikoulunkin. Tyttöystävän etsintä on käynnissä. Se ei olekaan aivan yksinkertainen asia. Miten löytää juuri sopivan neutraalilta tuoksuva tyttö?

En ole vielä kotipesää jättämässä, mutta äiti miettii jo tulevaisuutta. Kirjan lopussa äitini kertoo ajatuksiaan erityislapsen itsenäistymisestä. 

Oma arvioni: Saku, spesiaali lapsi -kirjasta tuttu Saku kertoo nyt, millaista on elämä murrosiän myllerrysten keskellä "spessuna" nuorena. Monet asiat mietityttävät, ja Saku kaipaakin lukijoilta apua ymmärtääkseen, mitä erilaiset sanonnat ja kielikuvat oikeasti tarkoittavat. Iän myötä Saku on oppinut näkemään omat erityispiirteensä vahvuuksina, jotka tekevät hänestä ihan erityisen hyvän tyypin. Haasteita on toki edelleen, mutta niiden hallintaan on onneksi löytynyt hyviä keinoja. 

Tämä selkokirja on suunnattu noin 12-vuotiaille nuorille, jotka miettivät omaa tulevaisuuttaan.