Martin E. P. Seligman: Aito onnellisuus – Positiivisen psykologian keinoin täyteen elämään

 

Kustantaja: Art House
Julkaisuvuosi: 2008
Englanninkielinen alkuteos: Authentic happiness : using the new positive psychology to realize your potential for lasting fulfilment (2002)
Suomentanut: Markus Lång
Sivumäärä: 376 s.

Positiivinen psykologia keskittyy ihmisen vahvuuksiin heikkouksien sijaan. Matkalla kohti onnellisempaa elämää keskeistä on itselle tunnusomaisten vahvuuksien löytäminen ja kasvattaminen. Omien vahvuuksien tunnistaminen vaikuttaa myönteisesti esimerkiksi terveyteen, ihmissuhteisiin ja työuraan.

Tässä kirjassa Martin E. P. Seligman kertoo, kuinka lukija voi lyhyitä testejä apuna käyttäen kartoittaa omat vahvuutensa. Lukija oppii rakentamaan luonnollisen puskurin vastoinkäymisten ja negatiivisten tunteiden varalle. Samalla hän parantaa elämänlaatuaan huomattavasti ja saavuttaa uuden tyytyväisyyden ja onnellisuuden tason!

Oma arvioni: Oletko aidosti onnellinen? Mitä onnellisuus oikeastaan on? Kirjan takakansiteksti lupaa paljon. Tässä kirjassaan psykologian professori Martin Seligman esittelee positiivisen psykologian taustaa ja perusteita. Lukija tutustuu erityisesti kyselyjen ja testien avulla hyveisiin ja vahvuuksiin. Kirjassa kerrotaan, että ihmisten onnellisuus ei ole kiinni geeneistä tai hyvästä tuurista, vaan sen eteen voidaan tehdä työtä yksilön omia luonteenpiirteitä ja tunnusomaisia vahvuuksia käyttämällä ja kehittämällä. On oikeastaan lohdullista, että myös optimismia on mahdollista oppia. Kirjasta löytyykin useita esimerkkejä aiheeseen liittyvistä tutkimuksista. On kiinnostavaa lukea myös kirjoittajan omasta elämästä ja hänen maailmankatsomuksestaan.

Positiivisen psykologian isänä pidetyn ja onnellisuustutkimuksen "grand old manin" Martin Seligmanin mukaan vahvuuksiin keskittyminen edistää ihmisen hyvinvointia varsin kokonaisvaltaisesti. Tämän yleistajuisen teoksen keskeisin sanoma on mielestäni se, että tunnistamalla parhaat puolemme, voimme parantaa maailmaa ympärillämme ja saavuttaa samalla myös uuden ja kestävämmän tason niin aidossa tyytyväisyydessä, ilossa kuin merkityksessäkin. 

Olen lukenut tämän kirjan jo aikaisemminkin, mutta en silloin vielä juurikaan kirjoittanut tänne lukupäiväkirjaani lukemistani tietokirjoista, varsinkaan tieteellisistä sellaisista. Suosittelen tämän teoksen lukemista lämpimästi kaikille positiivisesta psykologiasta eli "hyvän elämän tieteestä" kiinnostuneille. Jos etsit kirjaa, joka pistää miettimään, Aito onnellisuus on juuri sellainen.