Mirjami Haimelin & Satu Rämö: Kynä – Kaikki tärkeä kirjoittamisesta
Kustantaja: Tuuma-kustannus Julkaisuvuosi: 2020 Sivumäärä: 296 s. |
Miksi toiset tekstit osuvat ja lyövät kanveesiin? Miksi joku uutiskirje klikataan auki, mutta toinen jää lukematta? Miksi televisiosarja koukuttaa? Mistä kumpuaa pyörryttävä hyvän olon tunne, kun saa välitettyä tismalleen oikean viestin haluamalleen yleisölle? Miten ylipäätään saada jotain kirjoitettua?
Kynä on kirpeä, fiksu ja inspiroiva kirja kirjoittajille. Se toimii kädenojennuksena niin pöytälaatikkoprosaisteille kuin ammatikseen kirjoittamaan ajautuneille. Ennen kaikkea se on apuväline kenelle tahansa, joka saa kirjoittaa työssään. Viesti on yksinkertainen mutta painokas: jokainen voi kehittyä, tekstilajista ja taustasta riippumatta. Kirjoittaminen on taito, jota voi ja kannattaa harjoitella. Se, joka osaa sanoa asiansa hyvin, saa helpommin haluamansa.
Kynä ottaa kirjoittamisen vaiheet rehelliseen mutta hyväntuuliseen tarkasteluun. Kirjoittamisen kaari pilkotaan 12 osaan inspiraatiosta palautteeseen, taustatyöstä uskallukseen — ja niistä jokainen käännetään kulmaan, joka antaa omaan tekemiseen uudenlaista kipinää.
Kirjassa tavataan joukko eturivin kirjoittajia, joilla on sanottavaa ja jotka osaavat sanottavansa myös vaikuttavasti ilmaista. Kurkistuksen kirjoittajan arkeensa tarjoavat muun muassa toimittaja Annukka Oksanen, räppäri Mikko “Pyhimys” Kuoppala, käsikirjoittaja Laura Suhonen ja kirjailija Kjell Westö.
Kynä sopii luovan työn työkaluksi kirjailijoiksi tähtääville, toimittajille, sisällöntuottajille, kulttuurialan työläisille, vakuuttavista pitcheistä haaveileville, ammattiviestijöille — kaikille heille, jotka haluavat oppia sanoittamaan ajatuksensa paremmin. Kirjan äänensävy on suora mutta kannustava ja tekijöiden innostus lajiltaan tarttuvaa.
Oma arvioni: Tämän inspiroivan, raikkaan ja kirjoittamisen eri työvaiheita monipuolisesti ja käytännönläheisesti valottavan teoksen keskeisin sanoma on mielestäni se, että kirjottaja ei ole koskaan täysin valmis, joten kirjoittajan on opittava olemaan armollinen itselleen ja hyväksyttävä keskeneräisyytensä. Ja juuri se kirjoittamisessa usein kauhistuttaakin, mutta samalla kuitenkin myös kiehtoo. Lohdullista on, että kirjoittaja kehittyy niin kauan kuin hän kirjoittaa, ja jokainen teksti vie kirjoittajaansa eteenpäin. Näin ollen kirjoittamista voikin aiheellisesti luonnehtia elämänmittaiseksi oppimisprojektiksi.
”Kirjoittajana sinun täytyy opetella uskaltamaan. On opeteltava luottamaan siihen, että sinulla on sanottavaa, että osaat sanottavasi ilmaista ja että löytyy joku, jolle se on merkityksellistä.”
Omasta kokemuksestakin tiedän, ettei se ole helppoa. Onneksi olen kuitenkin tietoinen myös siitä, että kirjoittaminen voi rikastuttaa elämää monin tavoin, jos vain uskaltautuu antamaan sille mahdollisuuden. Siksi jatkan kirjoittamista. Kynässä annetaan hyviä vinkkejä muun muassa motivaation, inspiraation ja oman äänen löytämiseen, oman tyylin ja toimivan aloituksen rakentamiseen. Lisäksi teoksessa kannustetaan sekä antamaan että vastaanottamaan palautetta ja jatkamaan kirjoittamista blokeista huolimatta. Eiköhän se flow taas joskus kohdalle osu, ja tulee aika nostaa malja uuden tekstin kunniaksi.
Tämän kirjan lukemisen jälkeen on helpompi ymmärtää, miksi kirjoittaminen välillä turhauttaa ja tuskastuttaa. Niin käy silloin tällöin rautaisille ammattilaisillekin. On kirjoittajana sitten noviisi tai konkari, kirjoittamisessa on kysymys kehittyvästä taidosta, ei hallitsemattomasta mysteeristä. Teoksen innoittamana yritän ajatella entistä kirkkaammin, kun laitan jälleen kerran sanoja toistensa perään pitäen mielessäni seuraavan rohkaisevan lauseen:
"Hyvin ajateltu on puoliksi kirjoitettu."
Suosittelen tämän mainion kirjan lukemista lämpimästi kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille. Uskon, että siitä on iloa ja hyötyä monenlaisille tekstinikkareille kirjoittajan taustaan tai työstettävän kirjallisen tuotoksen tyylilajiin katsomatta. Tiedän palaavani Kynässä tarjottujen "oppien" pariin toistekin, joten onneksi kirja löytyy nyt omasta kirjahyllystäni, josta se on helppoa ottaa avuksi, kun epätoivo kirjoittajana iskee.
P.S. En ole vielä tutustunut tarkemmin em. kirjan "pikkusiskoon" eli Kynä - Tehtäviä oman äänen löytämiseen -teokseen, mutta todennäköisesti kirjoitan postauksen myös siitä jossain vaiheessa. Sitä ennen voit lukea ko. harjoituskirjasta lisää tästä.