Pasi Virtanen: Mr. Pain – Keskusteluja kivun kanssa

 

Kustantaja: Enostone
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 97 s.

Tämä kirja ei kerro kivusta vaan kivunhallinnasta. Ero on pieni mutta ratkaiseva: Pasi Virtanen on kärsinyt jatkuvasta, alituisesta, kaikenaikaisesta kivusta yli 20 vuotta, mutta kipu ei ole hänen mielestään tämän tarinan pääaihe – saati että se olisi kauhistelun aihe. Hänestä kipu on mahdollisuus. Ulkopuolisesta ajatus voi kuulostaa hämmentävältä, jopa käsittämättömältä. Juuri siksi Pasi Virtanen kertoo elämäntarinansa – jotta tuo ajatus saisi hahmon ja jotta muutkin voisivat löytää mahdollisuuksia sieltä missä on kipua. 

Pasin kivusta kirjassa tarinoivat mm ”kipulääkettä” Pasille valmistavat muusikko ja lauluntekijä Mikko Kuustonen, muusikko Tony Kakko Sonata Arcticasta, filosofi Esa Saarinen, kipupsykologi Tage Orenius sairaala Ortonista sekä Pasin oman elämän soundtrack, rakkaat pojat Miki, Jimi ja Kimi sekä Mr. Pain.

Kirjan on toimittanut kirjailija Petri Tamminen.

Oma arvioni: Pasi Virtanen on luonut jo 20 vuotta kokoaikaisena seuranaan olleesta kivusta hahmon, Mr. Painin, jonka kanssa hän käy dialogia ja siten ikään kuin ulkoistaa kipuaan, vaikka se ei kokonaan katoakaan. Pasi näkee kivun olevan mahdollisuus, joka on antanut hänelle paljon. Vaikka tällaisesta ajatuksesta ei ole välttämättä ihan helppo saada otetta, kirjan lukemisen jälkeen ymmärrys tästä poikkeuksellisesta näkemyksestä todennäköisesti lisääntyy. Siksi suosittelenkin tätä ajattelua avartavaa kirjaa lämpimästi etenkin kaikille kroonisten kipujen kanssa eläville. Virtasen antamista vinkeistä lukija voi löytää  keinoja omaan kivunhallintaansa, vaikka jokaisen kipukokemus toki yksilöllinen onkin. Oli erityisen kiinnostavaa lukea musiikista "kipulääkkeenä", sillä itsekin olen aina saanut musiikista voimaa, joka on auttanut kipujen keskellä.