Pekka Hyysalo: Vastuun FightBack

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 447 s.

Mitä vastuu merkitsee sinulle?

Vakavasta onnettomuudesta kuntoutuessaan Pekka Hyysalon arvot menivät uusiksi. Ympärille katsoessa erilaisia arkisia haasteita alkoi ilmaantua kuin sieniä sateella: mitä syömme, millaisiin vaatteisiin pukeudumme, miten kohtelemme muita ihmisiä – ja miten se kaikki vaikuttaa tulevaisuuttamme uhkaaviin kriiseihin.

Meillä kuitenkin on toivoa: ihminen on planeetan ainoa laji, joka ymmärtää tekojensa syy- ja seuraussuhteet. Meidän on mahdollista ottaa vastuu koko maapallosta. Vastuu on ennen kaikkea mahdollisuus, jota jokainen voi kantaa kykyjensä mukaan. Miten sinä käytät tämän mahdollisuuden?

Pekka Hyysalo pohtii käsitystään vastuusta ja vastuullisuudesta keskustellen aiheesta mm. Enni Rukajärven, Madventuresin Rikun ja Tunnan, Arman Alizadin, Ville Gallen sekä Alexander Stubbin kanssa. Teos on matka, joka kannustaa meitä jokaista löytämään oman tapamme toimia yhteisten haasteiden voittamiseksi. 

Oma arvioni: Vastuu on todella iso aihe ja tärkeä teema, jota ihan jokaisen on tärkeää miettiä omassa elämässään ja jokapäiväisissä valinnoissaan. Kirjan alkupuoli keskittyy Hyysalon omaan tarinaan ja hänen läheistensä käsityksiin vastuusta. Sen lisäksi Pekka jutustelee rennon oloisesti mutta samalla kuitenkin vakavasti monien julkisuudesta tuttujen ihmisten kanssa siitä, mitä vastuu heille merkitsee. 

Uskon, että tämä kirja voi puhutella erityisesti nuoria ilmastonmuutoksesta huolissaan olevia ihmisiä. Teos on kuitenkin melkoinen järkäle. Tekstiä olisi mielestäni voinutkin monin paikoin hieman tiivistää, painavan sanoman siitä kuitenkaan kärsimättä. Tällöin lukijan fokus pysyisi helpommin varsinaisessa asiassa. Tunnustan, että jouduin itse hieman ponnistelemaan, että jaksoin lukea kirjan loppuun asti. Toki osasyynä saattoi olla sekin, että Pekka Hyysalon tarina on tullut vuosien aikana jo aika tutuksi.  

No, joka tapauksessa: vastuu on meidän kaikkien yhteinen asia.