Saara Cantell: Kaikki tuoksuu lumelta

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 323 s.

Kaikista mahdollisista aluista päätän antaa sinulle sen, joka levittäytyy pehmeänä, kylmänä ja valkoisena. Haikeana siitä, ettet ehkä tule kokemaan sellaisia talvia, jotka vielä minun lapsuudessani olivat itsestäänselvyys, haluan tuoda sinut sisään tarinaan sillä hetkellä, kun kaikki tuoksuu lumelta. 

Aistivoimainen tarina sukupolvien ketjusta. Kun Kerttu Kataja valmistuu Taideakatemiasta kurssinsa lahjakkaimpana, tulevaisuus aukeaa edessä hohtavana kuin vastasatanut lumi: hänelle on myönnetty harvinainen työskentelyapuraha ja ateljeepaikka Pariisissa. 

Hänen tyttärensä Tuija puolestaan jättää parikymppisenä yliopisto-opinnot ja muuttaa maaseudulle. Ekologisessa yhteisössä on tarkoitus irrottautua korkeakoulutuksesta ja elää omavaraisesti

Tuijan tytär Olivia, vastavalmistunut näyttelijä, kertoo äitinsä ja äidinäitinsä tarinaa omalle lapselleen. Menneet polut on tunnettava, jotta osaisi suunnistaa tulevassa. Välillä Olivia kuitenkin pelkää eksyvänsä liian syvälle sukupuiden sekaan, joutuvansa metsänpeittoon kuten äitinsäkin aikoinaan. 

Oma arvioni: En ole vieläkään lukenut Saara Cantellin esikoisromaania, mutta silti päätin kuitenkin tarttua ensin tähän hänen toiseen romaaninsa Kaikki tuoksuu lumelta. Kyseessä on monikerroksinen ja ajankuvaltaan uskottavan oloinen sukupolviromaani, jossa fiktioon sekoittuu sujuvasti todellisia tapahtumia Muun muassa naisiin kohdistuvien asenteiden muutokset vuosikymmenten myötä tulevat teoksessa mielestäni hyvin esiin. Cantell kuvaa etenkin kirjan naishahmoja lempeän ymmärtäväisesti. Hänen käyttämänsä kieli on kaunista ja tunteiden koko kirjo on tekstissä hienosti läsnä: on iloa ja surua, rakkautta ja vihaa. Kirjaa lukiessa tulee miettineeksi niin menneisyyttä kuin tulevaisuuttakin. Miten paljon maailma onkaan muuttunut suhteellisen lyhyessä ajassa. Ovatkohan Suomen talvet muutaman vuosikymmenen päästä enää lumisia? Toteutuuko todellinen tasa-arvo koskaan? 

Jos olet hyvin kirjoitetun yhteiskunnallisen sukupolvitarinan ystävä, tämä kirja on sinulle erinomainen valinta. Kertun, Tuijan ja Olivian tarinat olivat kiinnostavaa luettavaa.