Samuel Jyrinki: Paratiisi vai helvetti

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2021

Poikkeuksellisen avoin omaelämänkerrallinen teos avaa kurkistusikkunan kahteen vähemmistöön ja auttaa ymmärtämään niiden sisäistä maailmaa.

Häpeä ja syyllisyys omasta miehuudesta ja seksuaalisuudesta kietovat lonkeronsa Samuel Jyringin elämän jokaiselle osa-alueelle. Hän yrittää olla oikeanlainen mies ja hyvä uskovainen, ja täyttää miehuuden vaatimukset ja uskonyhteisön ihanteet. Salaisuus, jota hänen vaimonsakaan ei tiedä, ei kuitenkaan jätä häntä rauhaan, vaan ajaa lopulta romahdukseen. Peloista huolimatta on pakko paljastaa todellinen minuus. Teos haastaa pohtimaan omia asenteita ja käyttäytymistä suhteessa ympärillä oleviin ihmisiin. Et voi tietää, millainen ihminen vieressäsi istuu.

Oma arvioni: Samuelin tarina on koskettava kuvaus siitä, kuinka vaikeaa on olla oma kokonainen itsensä, jos uskonnollisen yhteisön ja koko yhteiskunnan asettamat miehisyyden normit ja yksilön käsitykset ja kokemukset itsestään eivät vastaa toisiaan. Miten voi hyväksyä itsensä juuri sellaisena kuin on, jos koko ajan joutuu kokemaan olevansa vääränlainen ja jäävänsä normaalin miehisyyden ulkopuolelle? Kirja kertoo kaunistelematta, mutta samalla herkästi ja paikoin jopa runollisesti siitä, miten vaikeaa ja kivuliasta on olla vähemmistössä vähemmistön sisällä. Tunteet ovat teoksessa vahvasti läsnä ja uskon, että monen oman identiteettinsä löytämisen kanssa kamppailevan on helppo samaistua niihin. 

Samuelin toive siitä, että jokainen ihminen kohdattaisiin ennen kaikkea ihmisenä, on todella tärkeä. Jokainen ihminen on sen arvoinen.  Tämä rohkea esikoisteos on mielestäni todella vahva ja vaikuttava puheenvuoro monimuotoisen ihmisyyden puolesta. Paratiisi vai helvetti on myös hieno tositarina rakkauden voimasta. Uskon, että kirjan lukeminen on silmiä avaavaa ihan kenelle tahansa ja toivoa antavaa kaikille niille, jotka kaipaavat rohkaisua uskaltaakseen olla sellaisia kuin oikeasti haluavat olla, mitään piirrettään peittelemättä, pelkäämättä ja häpeää tuntematta.