Seija Aunila & Jukka-Pekka Heiskanen: Äkkilähtöjä menneisyyteen –175 välähdystä ajasta, jota ei enää ole

 

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 159 s.

Hyvän mielen kirja aikamatkustuksen ystävälle

Vanhoista lehtileikkeistä ja valokuvista koottu kirja on ihana aarreaitta. Pienet ilmoitukset kertovat parilla sanalla myös jostakin suuremmasta: ne näyttävät, mitä ihmiset aikoinaan toivoivat ja pelkäsivät. Pieni lehtileike yrittää houkutella karanneen puolison takaisin kotiin, se varjelee mennyttä mainetta tai etsii pientä, rumaa koiraa. Ihmisille tärkeät asiat säilyvät yllättävän samoina vuodesta toiseen. Ihmisiä puhuttelevat ihmissuhteet ja työt, surut ja rakkaudet. Koko elämä. 

Oma arvioni: Iloja ja suruja, niitä on ollut ihmisten elämässä aina. Kirjaan kerätyt ilmoitukset ovat entisajan vastineita tämän päivän arkisille päivityksille sosiaalisen median kanavissa. Tekstit ja valokuvat tarjoavat lukijalle mahdollisuuden kurkistaa menneisyyteen. Vaikka monet aiheet ja ilmoituksissa käytetty kieli saavatkin 2020-luvulla elävän ihmisen todennäköisesti varsin helposti hymyilemään, ovatkohan  ihminen ja maailmanmeno sittenkään muuttuneet niin paljon kuin kuvittelemme. Entä, millaisen jäljen jätämme nykyajasta tulevien sukupolvien ihmeteltäväksi? 

Jos haluat viettää historian parissa viihdyttäviä hetkiä ja torjua arjen tylsyyttä, lähde kiehtovalle aikamatkalle Äkkilähtöjä menneisyyteen -kirjan seurassa.