Tommi Saarela: Pave Maijanen – Elämän nälkä

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 543 s. 

Pave Maijanen (1950-2021) oli sukupolvensa arvostetuimpia suomalaismuusikoita. Pepe & Paradise, Rock´n Roll Band, Royals, Mistakes, Mestarit – ja tietysti huikea sooloura, joka nosti Paven suursuosioon jo 1980-luvun puolivälissä. Pave oli tähti ja rivimies. Useita soittimia hallinnut taituri, laulaja, lauluntekijä ja karismaattinen keulakuva, jonka välitön olemus ja huumorintaju valloittivat niin yleisön, ystävät kuin kollegat. Ulkokuoren alta löytyi tinkimätön ammattilainen, jonka ansiolista hakee vertaistaan myös soolouran ulkopuolella, muun muassa Dingon ja Hurriganesin taustalla.  

Pave Maijanen – Elämän nälkä kertoo koko vaiherikkaan elämäntarinan Paven omin sanoin. Ääneen pääsevät myös lukuisat kanssamuusikot ja lähipiiri. 

Oma arvioni: Tämä muistelmateos on kattava kuvaus ikonisen lauluntekijän monipuolisesta ja hienosta urasta. Kirja valottaa kiinnostavasti myös muun muassa jääkiekosta ja kokkailusta innostuneen miehen persoonaa ja Vääpeliksi kutsutun lahjakkaan muusikon ajatusmaailmaa. Nyt kun Pave Maijanen ei ole enää keskuudessamme, on hienoa, että tässä kirjassa hän itse on kuitenkin paljon äänessä, vaikka  ei valmista teosta valitettavasti näkemään ehtinytkään. 

Minulle kävi niin, että monet Maijasen hitit alkoivat soida päässäni, kun kappaleiden taustoista luin. Luulenpa, että kirjan luettuani kuuntelen Maijasen levyttämää ja tuottamaa musiikkia aiempaa tarkemmin. Vaikka teoksessa oli ehkä liikaakin yksityiskohtaista tietoa muun muassa Pave Maijasen soittimista, oli kokonaisuus kuitenkin kaikessa monipuolisuudessaan todella mielenkiintoinen. Oli mukava lukea myös popkulttuurista ennen omaa lapsuuttani puhumattakaan ilmiöistä, jotka itsekin jo muistan. 

Voin suositella tätä kohteensa näköistä ja värikästä elämäkertaa lämpimästi kaikille Pave Maijasen musiikin ystäville ja miksei myös musiikkitriviasta innostuneille, sillä yksityiskohtaista tietoa ei tästä pedanttisesti taustoitetusta teoksesta todellakaan puutu.