Tuula Pere & Catty Flores: Tervetuloa kotiin, Helmi

 

Kustantaja: Wickwick
Julkaisuvuosi: 2019
Kuvittanut: Catty Flores
Sivumäärä: 25 s. 

Jaakon elämässä tapahtuu paljon muutoksia. Hänestä on tulossa isoveli ja pian myös koululainen. Jo ennen siskon syntymää selviää, että tämä tulee elämään muiden ihmisten ja vaativan hoidon varassa. Välillä vanhemmat eivät osaa eivätkä jaksa vastata Jaakko-veljen kysymyksiin, mutta onneksi tukena on myös mummi. Yhdessä perhe pohtii, miten vammaista siskoa voidaan parhaiten auttaa. Helmi-sisko on veljelleen rakas. Jaakko on iloinen, että sisko näyttää ainakin kuulevan hänen äänensä ja tuntevan silityksen ihollaan. Yhteinen elämä alkaa. 

Oma arvioni: Tämä kirja aloittaa Helmi-sarjan, jossa käsitellään sisaren erityisyyttä varsinkin pienen isoveljen näkökulmasta.  On hienoa, että tällaista aihetta käsitellään myös pikkulapsille tarkoitetuissa kuvakirjoissa, sillä joihinkin perheisiin syntyy vammaisia tai sairaita lapsia, joista huolehtiminen koskettaa jollakin tavalla koko perhettä. Kirjan lukeminen lapselle on hyvä keino pohtia yhdessä mielessä olevia kysymyksiä. On hyvä puhua vaikeistakin asioista jo pienestä pitäen, kunhan se tehdään aina kunkin lapsen ikä ja kehitystaso huomioon ottaen. Itse jäin tämän kirjan kohdalla pohtimaan, millainen Helmin erityisyys lopulta on: onko kyseessä vaikea vamma vai vakava sairaus. Kenties se selviää sarjan seuraavissa osissa Helmin elämää ja Helmi, perhosemme.

Käsittääkseni koko Helmi-sarja on julkaistu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Jos aihe koskettaa omakohtaisesti tai kiinnostaa muuten vaan, suosittelen Helmi -kirjoihin tutustumista lämpimästi.