Urpu Strellman & Kimmo Svinhufvud: Kupliva kirjoittaminen – Iloa ja tehoa työelämän teksteihin

 

Kustantaja: Art House
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 270 s.

Työelämä on täynnä tekstejä: tarjouksia, tiedotteita, kurssiohjelmia, raportteja ja verkkotekstejä. Kirjoittamisesta on tullut monelle keskeinen osa työtehtäviä - ja kirjoitustaidosta edellytys sille, että työssään menestyy.

Kupliva kirjoittaminen kertoo käytännönläheisesti, millainen on hyvä ja lukijaan vetoava teksti ja miten se laaditaan. Lähtökohtana ovat työelämän kirjoittajan tarpeet: miten kirjoittaa niin, että teksti jää mieleen ja vaikuttaa kirjoittajan haluamalla tavalla, ja miten tehdä se ripeästi ja hyvällä fiiliksellä.

Kirjassa kuvataan keskeiset työelämän tekstilajit ja autetaan selviämään kirjoitustyön hankaluuksista, kuten käyntiin pääsemisestä ja ajanhallinnasta. Lopuksi annetaan tiiviisti neuvot kielenhuollon kysymyksiin.

Oma arvioni: Tämän kirjan luettuaan moni katsoo varsin todennäköisesti erilaisia työelämässä eteen tulevia tekstejä uusin silmin ja kiinnittää varmasti ainakin omaan kirjoittamiseensa enemmän huomiota kuin aiemmin. Hyvä niin, sillä teksteistään voi aina pyrkiä tekemään parempia: sanomaltaan selkeämpiä, hyvin huoliteltuja ja lukijoihin juuri toivotulla tavalla vaikuttavia. 

Pidän kirjoittamisesta ja usein jopa nautin siitä, mutta uskon, että tämän selkeän ja inspiroivan kirjan tarjoamien vinkkien avulla kirjoittaminen voi olla entistä mukavampaa ja kuplivampaa myös niille, joille erilaisten tekstilajien tuottaminen on tuskallista ja he kirjoittavat vain, koska on pakko. Kirjasta löytyy oivallisia esimerkkejä muun muassa siitä, ettei asiatekstien tarvitse olla kuivia ja tylsiä,  huumorin käyttö on sallittua ja kirjoittajan oma persoona saa näkyä tekstissä. Suosittelen lämpimästi Kupliva kirjoittaminen -teosta kaikille, jotka kaipaavat kirjoittamiseensa lisää iloa ja tehoa.