Jo Nesbø: Jano

 

Kustantaja: Johnny Kniga
Julkaisuvuosi: 2017
Norjankielinen alkuteos: Tørsten (2017)
Suomentanut: Outi Menna
Sivumäärä: 534 s.

Kun nettideittisi ei olekaan elokuvien ensirakastaja vaan pahin – ja viimeinen – painajaisesi. 

Oslossa liikkuu jälleen sarjamurhaaja. Vaikuttaa siltä, että murhaajalla on jano. Että hänellä on vampyyrin tavat. Katrine Brattin johtaman ryhmän tehtävä on vaikea, niin vaikea, että lopulta on soitettava eräälle poliisikorkeakoulun opettajalle, Harry Holelle. Legendaarinen poliisi on vastahakoinen, mutta lopulta kiusaus vie aina voiton: Harry palaa rikospaikalle. 

Jo Nesbø on kirjoittanut trillerin, jota on vaikea laskea käsistään. Se vie mukanaan maailmaansa, jossa valo on useimmiten vain silkkaa kangastusta. Pimeyden ytimeen. 

Oma arvioni: Jano on odottanut vuoroaan jo todella pitkään, mutta nyt oli viimein sopiva hetki palata "vanhan tutun" seuraan. Dekkarit eivät ole viime aikoina maistuneet minulle ihan entiseen tapaan, mutta Harry Holen ja kumppaneiden seurassa viihdyin varsin hyvin. Jano on jo yhdestoista osa em. poliisin nimeä kantavassa kirjasarjassa, eikä tarina ole onneksi ohi vieläkään. 

Nesbø osaa todellakin koukuttaa lukijansa. Juuri kun kuvittelee oivaltaneensa jotakin oleellista, koko kuvio meneekin uusiksi. Jännittäviä käänteitä siis tosiaan riittää. Harryn rosoiseen hahmoon ja uran vaiheisiin tutustuminen kannattaa kuitenkin aloittaa sarjan aiemmista osista. Jos etsit ahmittavaa dekkaria eikä veri saa sinua voimaan pahoin, lue Jano.