Johanna Elomaa: Sinä päivänä kun synnyin

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 395 s. 

Yllätyksellinen romaani väreilee vuosituhannen vaihteen Helsinkiä ja vie mukanaan hengästyttävälle nojatuolimatkalle 2000-luvun katastrofien kentille.

Pinja ja Keiju on erottamaton parivaljakko, joka uskoo, että kohtalo on omissa hyppysissä ja jokainen kesäyö kuplivassa Helsingissä voi olla se merkityksellisin. Lopulta yliopiston luentosalit käyvät liian ahtaiksi, ja on muutettava elämän suunta. Minkälainen seikkailu odottaa turismiin heräilevässä Kaakkois-Aasiassa, Afrikan savanneilla ja New Yorkissa, jossa terrorismi muuttaa yhdessä hetkessä maailman? Onko valinnoillamme lopulta merkitystä, vai kulkeeko elämämme ennalta määrättyä polkua pitkin?

Oma arvioni: Tämä kirja herätti minussa ristiriitaisia tunteita. Tarinassa oli käänteitä, jotka yllättivät ja koskettivat, mutta jotkut niistä myös ärsyttivät. Vaikka tarina ei kaikilta osin uskottava ollutkaan, vei se kuitenkin mukaansa ja halusin tietää, kuinka henkilöille lopulta kävisi. Kirjassa tosiaan sattui ja tapahtui, kenties hieman liikaakin. Luulenpa, että vähemmilläkin elementeillä olisi pärjännyt ihan hyvin. 

Jos etsit kirjaa, jossa on Ultra Bran musiikin säestämää nuoruuden nostalgiaa, koviakin kasvukipuja ja vahvaa elämänjanoa, Sinä päivänä kun synnyin, voisi olla kirja juuri sinulle.