Juli-Anna Aerila & Merja Kauppinen: Kirjasta kaveri – Sytykkeitä lukijaksi kasvamiseen

 

Kustantaja: PS-kustannus
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 276 s.

Kun kirja on kuin kaveri, sen kanssa on helppoa ja kivaa viettää aikaa! Mutta miten kaveriin tutustutaan? Miten luodaan kestävä suhde, jossa on turvallista olla mutta samalla koetaan jännittäviä ja hauskoja asioita?

Rikkaalla kielellisellä ympäristöllä on tärkeä merkitys lasten mielikuvituksen, ajattelutaitojen ja vuorovaikutustaitojen kehittymiselle. Siltaa lasten ja kirjallisuuden välille voi rakentaa tarjoamalla lapsille mielekkäitä ja rauhallisia lukuhetkiä sekä merkityksellistä toimintaa luetun parissa. 

Kirjasta kaveri tarjoaa runsaasti menetelmiä ja vinkkejä kirjallisuuskasvatukseen ja lukuhetkiin. Mukana on myös uusinta tietoa kirjallisuudesta sekä lukemisen käytänteistä ja merkityksestä. Teos on suunnattu varhaiskasvatuksen ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille, näille aloille opiskeleville ja vanhemmille.

Sytytä lukemisen ilo!

Oma arvioni: On tutkitustikin totta, että kirjat ja kertominen tekevät hyvää, eikä se katso edes ikää. Kirjallisuus on keskeinen itsetuntemuksen ja kasvun väline ihan jokaiselle. Sanoilla on voimaa: ne muun muassa lohduttavat, opettavat ja naurattavat. Me opimme elämää nimenomaan kertomalla ja kuuntelemalla.  Kirjallisuuden avulla voimme opastaa lasta ilmaisemaan tunteitaan ja kannustaa häntä ottamaan esille myös vaikeita asioita. Jos lukemista tarkastellaan terapeuttisesta näkökulmasta, teksti on lukijalle kuin peili. 

Itselläni rakkaus kirjoihin syntyi jo kauan ennen kuin osasin edes lukea, eikä lukemisen ilo ole vuosikymmenten aikana ainakaan hiipunut. Kirjat ovat olleet minulle kuin uskollisia ystäviä, joiden kanssa vietän mielelläni aikaa ja joiden seuraan on mukava palata, vaikka emme olisikaan kohdanneet pitkään aikaan. 

Suosittelen tätä kirjaa todella lämpimästi jokaiselle, joka haluaa kasvattaa lapsista innokkaita lukijoita eli sellaisia ihmisiä, joille kirjat ovat kavereita. Kirjassa esitellään erilaisia menetelmiä, jotka edistävät lukijaksi kasvamista ja annetaan monenlaisia lukuvinkkejä. Teoksen lähteisiin tutustumalla tämän tuoreen tietokirjan lukija voi syventää edelleen omaa tietämystään kirjallisuuskasvatukseen liittyvissä kysymyksissä. Kyseessä on siis varsin hyödyllinen kirja tärkeästä teemasta. Mielestäni lukemisen ilo on usein paras ilo, ja siksi kaikki sen eteen tehtävä työ on korvaamattoman arvokasta. Ja mitä varhaisemmassa  vaiheessa lukijaksi kasvattaminen aloitetaan, sitä parempi.