Marjo Niemi: Kuuleminen

 

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 180 s. 

Mitä täällä pitää tehdä tullakseen nähdyksi, kuulluksi? Kokeillaan kirjoittamista; valitaan vastaanottajat ja kerrotaan mitä kuuluu. Aloitetaan.

Kuuleminen on kuvaus siitä, kuinka verrattain tavallinen, hyvinvoiva, keskiluokkainen ihminen meuhkaa, tunnustaa, järkeilee ja maanittelee ollakseen… jotain. Oma erityinen itsensä, joka ansaitsee sen osan, jonka itselleen kuvittelee, ehkä myös hieman rahaa. Kirjoitusten vastaanottajat – kuten rakastettu, isä, velkoja ynnä tuntematon – saavat osansa kertojan kaipuusta, halusta ja ITE-taiteesta. Kohtuuttomuuksilta ei vältytä. Jokin todellista maailmaa heijastavakin muistuttaa olemassaolostaan, ottaa se sitten speed datingin, käsikirjoitustyöpajan tai ihan vaan komeron ilmiasun.

Oma arvioni: Jokainen meistä haluaisi varmasti tulla kuulluksi, ihan aidosti. Välillä tuntuu siltä, että se on vaikeampaa kuin uskoisi. Elämä on kummallista ja merkityksellisyyden löytäminen haasteellista. Juuri tähän tiivistyy mielestäni hyvin tämän monikerroksisen teoksen sanoma. Kirjan minäkertoja Titan kirjeissä on kuultavissa epävarmuutta, epätoivoa ja röyhkeyttäkin varsin omintakeisella kielellä ilmaistuna. Itsesääli on hänen teksteissään todella vahvasti läsnä. Välillä ei tiedä, pitäisikö Titan "purkauksille" itkeä vai nauraa. 

Kirjeiden lisäksi teoksessa on erilaisia irrallisen tuntuisia tekstikatkelmia, joiden vuoksi minun on hieman vaikea saada kokonaisuudesta otetta, vaikka kirjassa toki hyviä hetkiäkin oli. Niemi ikään kuin pakottaa lukijansa keskittymään, muussa tapauksessa rönsyilevä teksti saattaa jopa uuvuttaa. Itselleni jäi tämän kirjan lukemisesta päällimmäiseksi jotenkin hämmentynyt olo, aivan kuin elämässäkin kohtuullisen usein.