Ocean Vuong: Lyhyt maallinen loistomme

 

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2021
Englanninkielinen alkuteos: On Earth We're Briefly Gorgeous (2019)
Suomentanut: Tero Valkonen
Sivumäärä: 267 s.

Lyhyt maallinen loistomme on pojan kirje äidille. Kirjeen kirjoittaja on parikymppinen Little Dog, ja hän kertoo äidin perheestä, Vietnamista, poissaolevasta isästä, sodan jättämistä jäljistä ja perheen taistelusta uuden elämän rakentamiseksi Yhdysvalloissa.

Yksinhuoltajaäidin ja pojan suhde on vaikea mutta täynnä rakkautta. Kirjeessään lukutaidottomalle äidilleen poika uskaltaa paljastaa elämästään puolia, joista äiti ei tiedä mitään: hän kertoo rakkaudestaan kaltoinkohdeltuun Trevoriin, seksistä, huumeista, halustaan löytää kauneutta. Kertojan henkilökohtaisten kokemusten lävitse romaani laajenee käsittelemään amerikkalaisen nykytodellisuuden kipukohtia: maskuliinisuuden kriisiä, huumeongelmaa, väkivaltaa ja rasismia, rotua ja luokkaeroja.

Oma arvioni: Ocean Vuongin esikoisromaani on vahva, riipaisevan intiimi kuvaus mieheksi kasvamisesta ja oman äänensä löytämisestä. Romaanin kieli on paikoin kauniin runollista, mutta samalla kaikessa kaunistelemattomuudessaan myös viiltävän terävää. Vuong kirjoittaa koskettavasti kahden maan välissä elävistä ihmisistä. Teos on kerännyt kriitikoilta ja lukijoilta paljon suorastaan ylistäviä arvioita, ja varmasti ihan syystä. Minua kyseinen teos ei kuitenkaan kaikilta osin sykähdyttänyt, vaikka se toki kiinnostava ja ajankohtainen tarina monisukupolvisen maahanmuuttajaperheen kotoutumisesta onkin. Jos siis kyseinen teema kiinnostaa, on Lyhyt maallinen loistomme lukemisen arvoinen.