Ulla-Lena Lundberg: Suureen maailmaan

 

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2015 (2. painos)
Ruotsinkielinen alkuteos: Stora världen  (1991)
Suomentanut: Leena Vallisaari
Sivumäärä: 384 s.

Taidokas ja lumoava tarina maailmasta, jota ei enää ole

Ahvenanmaalla eletään suurten purjelaivojen aikaa. Maailma on äkkiä avoin, ja pienestä Granbodan kylästä matkataan kauas Amerikan ja Euroopan satamiin. Uljain aluksista, nelimastoinen parkki Herzogin Cecilie, kiertää Kap Hornin ympäri aina Australiaan saakka. 

Eskilsin Leonard on levoton elämäntaiteilija, joka ei ole löytänyt paikkaansa maailmassa. Seitsemän Amerikassa vietetyn vaellusvuoden jälkeen Leonard palaa kotiin, jossa kaikki on ennallaan – ja kuitenkin aivan toisin kuin ennen. Palaaja näkee selvemmin kuin muut, että maailma on muuttumassa. Purjelaivojen kulta-aika lähestyy loppuaan, eivätkä vanhat totuudet enää päde. 

Oma arvioni: Tämä kirja on Lundbergin merenkulkija-trilogian toinen osa eli jatkoa Leolle. Tarina toimii kyllä varmasti melko mukavasti erillisenä teoksenakin, mutta kirjasta ja sen henkilöhahmoista saa taatusti eniten irti, jos trilogian kirjat lukee ns. oikeassa järjestyksessä. Leossa kuvattiin todella paljon inhimillistä kärsimystä, mutta nyt etenkin rakkaus saa huomattavasti enemmän tilaa. Tämä sukukronikka on mielenkiintoinen ja sen kuvaus erään aikakauden päättymisestä vie lukijansa mukaansa tempaavasti historian äärelle. Suureen maailmaan on mielestäni ennen kaikkea kertomus ihmisten uskomattomasta kyvystä selviytyä suurtenkin muutosten keskellä.