Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa

 

Kustantaja: Gummerus 
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 335 s.
 

Historiallista romantiikkaa 1800-luvun lopun Turussa.

Järkevää ja leiskuvaa Jenny Malmströmiä eivät kovat ajat ole murtaneet. Nuorena leskeksi jäänyt rovastin tytär on mukana Rouvainyhdistyksessä, joka kerää varoja hyväntekeväisyyteen ja Kansankirjaston perustamiseen. järjestämällä naamiaisia ja rusettiluisteluja. Turun seurapiireissä Jenny tutustuu puuvillatehtaan johtajaan Fredrik Barkeriin ja uudistusmieliseen Kosti Vanhaseen. Seuraa mustasukkaisuutta ja vetävää kolmiodraamaa. 

Puuvillatehtaan varjossa aloittaa hurmaavan Puuvillatehdas-sarjan. Se kuvaa itsenäisen leskirouvan elämää aikana, jona säätyläisyhteiskunta natisee teollistumisen myötä liitoksissaan, työväenliike nousee ja naiset vaativat Canthin hengessä tasa-arvoa. 

Oma arvioni: Tämän kirjan lukemista olen todella odottanut, enkä suotta. Antell kuvaa esikoisromaanissaan  historiallista Turkua hienosti. Aurajokirannan maisemat voi nähdä ja tehtaan melun kuulla. Jotenkin mieleeni tuli vahvasti upea Hovimäki-sarja. Jenny on päähenkilönä poikkeuksellinen: omaa tietään kulkeva ja kipakka nainen, joka ei ole noin vain valmis luopumaan itsenäisyydestään. Mutta, kuinka käy, kun rakkaus saa naisen pään pyörälle? Se selviää kiinnostavien käänteiden jälkeen. Kirjaa on helppo suositella historiallisten romaanien ystäville. Ja mikä mukavinta, tarinaan on luvassa jatkoa. Sen myötä henkilöhahmot saanevat lisää syvyyttä.