Christy Lefteri: Aleppon mehiläistarhuri

 

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2021
Englanninkielinen alkuteos: The Beekeeper of Aleppo (2019)
Suomentanut: Leena Ojalatva
Sivumäärä: 384 s.

"Missä on mehiläisiä, siellä on kukkia,
ja missä on kukkia,
siellä on toivoa ja uutta elämää."

Nuri ja Afra viettävät yksinkertaista mutta rikasta elämää kukkuloilla Aleppon laidalla. Nuri hoitaa mehiläisiä, Afra on värikkäistä maisemamaalauksistaan tunnettu taiteilija. Mutta sitten syttyy Syyrian sisällissota, joka tuhoaa kaiken, mitä he ovat rakastaneet. Lopulta heidän on pakko paeta. 

Tuhansien muiden tapaan pariskunta matkustaa Eurooppaan etsimään turvaa, mutta pakolaisten tie on täynnä sanoin kuvaamattomia vaaroja. Matkan koettelemusten lisäksi Nurin ja Afran on kohdattava surunsa, joka uhkaa etäännyttää heidät toisistaan. Heidän vaikein tehtävänsä onkin löytää rikkinäisessä maailmassa takaisin toistensa luo. 

Aleppon mehiläistarhuri on kansainvälinen myyntimenestys, joka saa lukijan kokemaan inhimillisen todellisuuden kasvottomien uutisotsikoiden takana.  

Oma arvioni: Aleppon mehiläistarhuri on upea romaani inhimillisyydestä ja toivosta. Se on koskettava kuvaus menestyksestä mutta myös rakkaudesta ja valon löytämisestä. Siitä lannistumattomuudesta, joka saa ihmiset  jatkamaan eteenpäin myös suuren tuskan ja epätoivon keskellä. Kirjailija on omin silmin nähnyt pakolaisten todellisuutta työskennellessään vastaanottokeskuksessa Ateenassa, joten kerronta on uskottavaa ja todentuntuista, vaikka kyseessä onkin fiktiivinen teos. 

Vaikka tarinan aihe on kaukana kevyestä, teksti on inhimillisellä lämmöllä kirjoitettua ja kaunista luettavaa. Se sai ainakin minut tuntemaan syvää myötätuntoa kirjan henkilöitä kohtaan ja toivomaan, että heille kävisi lopulta mahdollisimman hyvin. Oli kiinnostavaa lukea mehiläisistä elämän ja toivon symboleina, itse kun en näitä siivekkäitä surisijoita ole osannut sellaisina pitää. Kirjan kansi on minusta todella hieno. Aleppon mehiläistarhuri on kaiken kaikkiaan todella vaikuttava romaani, jota suosittelen lämpimästi kaikille, jotka eivät pelkää liikuttua lukiessaan ja haluavat oppia ymmärtämään paremmin myös toisenlaista todellisuutta.