Fang Fang: Kun kaupunki suljettiin – Wuhanin kohtalonhetket

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2021
Kiinankielinen alkuteos: Wuhan fengcheng riji (2020)
Suomentanut: Rauno Sainio
Sivumäärä: 381 s.


Kun Wuhanin kaupunki tammikuussa 2020 suljettiin koronaepidemian hillitsemiseksi, paikallinen kirjailija Fang Fang ryhtyi kirjoittamaan päiväkirjaa sosiaalisessa mediassa.

Monelle päiväkirja oli ainoa tiedonlähde, joka tarjosi sensuroimatonta tietoa kaupunkilaisten arkielämän äkillisestä ja dramaattisesta muutoksesta, kun kaupunki eristettiin ja ruumisarkkujen jonoista tuli jokapäiväinen näky. Omia ajatuksiaan ja läheistensä kokemuksia jakamalla Fang Fang antoi samalla äänen miljoonien karanteeniin joutuneiden wuhanilaisten peloille, turhaumille, suuttumukselle – ja toivolle. Kaunistelemattomat kuvaukset Wuhanin kohtalokkaasta todellisuudesta tai vaatimukset syyllisten saattamisesta vastuuseen eivät olleet kaikkien mieleen.

Fang joutui mustamaalauskoneiston maalitauluksi ja hän sai jopa tappouhkauksia. Arvostelu voimistui entisestään, kun päiväkirja koottiin kirjaksi. Kirjailija tuomittiin rahanahneeksi petturiksi, joka halusi pilata Kiinan maineen. Koskettava päiväkirja alkaa kaupungin sulkemisen ensi hetkistä ja loppuu viranomaisten julkistaessa päivämäärän karanteenin päättymiselle. Päiväkirja keräsi lyhyessä ajassa miljoonia lukijoita. Kirjan oikeudet on myyty jo lähes 20 maahan.

Oma arvioni: Oli kiinnostavaa lukea koronapandemian ensimetreistä sen alkulähteillä elävien ihmisten kertomana. Pelko, epävarmuus ja rajoituksiin turhautuminen ovat varmasti tuttuja jossain määrin jokaiselle meistä myös täällä Suomessa. Tässä päiväkirjassaan kiinalainen kirjailija Fang Fang kuvaa avoimesti tuntojaan ja ajatuksiaan yhteisestä vihollisestamme, viruksesta, jota vastaan meidän tulee taistella yhdessä. Fang toteaakin osuvasti, ettei koronapandemia ole opetus vain Kiinalle, vaan kaikille maailman valtioille ja koko ihmiskunnalle.  Tämä opetus kuuluu hänen mukaansa näin:

"ihmiset hyvät, älkää olko niin ylpeitä ja ylimielisiä, älkää kuvitelko, etteikö tässä maailmassa olisi mitään teidän veroistanne; älkää ylenkatsoko viruksen kaltaisia, ensisilmäyksellä pieniltä ja harmittomilta vaikuttavia asioita, älkääkä koskaan aliarvioiko niiden tuhovoimaa."
 

Kirjaa lukiessa ei voi välttyä huomaamasta, kuinka oleellinen osa kiinalaista hallintotapaa sensuuri ja tietojen peitteleminen ovat. Samalla on lähes mahdotonta olla ajattelematta, olisiko tämä maailmanlaajuinen katastrofi ollut vältettävissä, jos asioista olisi kerrottu ihmisille rehellisesti alusta alkaen. No, jossittelu ei enää auta. Ei ole kuitenkaan mikään ihme, että Fang Fangin päiväkirjamerkinnöistä tuli nopeasti tärkeä ja odotettu päivittäinen tietolähde Wuhanin kaupungin asukkaille. Onneksi kanava näiden silmiä avaavien kirjoitusten julkaisemiseen löytyi, vaikka se ei ongelmatonta ollutkaan.

Jos olet kiinnostunut kiinalaisesta kulttuurista etkä ole vielä täysin kyllästynyt koronakirjallisuuteen, lue tämä ajatuksia herättävä kirja.