Holly Bourne: Vuosikirja

 

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2021
Englanninkielinen alkuteos: The Yearbook (2021)
Suomentanut: Kristiina Vaara
Sivumäärä: 368 s.

Koulun suosituin tyttö Grace on aivan ihana ihminen. (Valetta!)

Laura varastaa toisten poikaystäviä. (Valetta!)

Paigen oma perhe on täydellinen. (Valetta!)

Koululehden toimittaja Paige on nähnyt tekaistuja tarinoita ennenkin. Nyt Grace seurapiireineen on koonnut yhteen kouluvuosien ”parhaat” hetket, jotta Paige voisi julkaista ne vuosikirjassa, Nämä tarinat eivät ole pelkästään tekaistuja. Ne ovat silkkaa myrkkyä.

Paige on kuitenkin saanut tarpeekseen valehtelusta. Apunaan Elijah – ainoa poika, joka ymmärtää häntä – hän aikoo viimein kertoa koko totuuden. 

Armottoman hauska ja samaistuttava romaani feminismin sanansaattajalta ja mielenterveysasioiden ja itsensä arvostamisen puolestapuhujalta.

Draamat, traumat, huhut – on tullut aika paljastaa kaikki!

Oma arvioni: Brittiläinen Holly Bourne on tunnettu nuorille aikuisille suunnatuista kirjoistaan, joissa vaikeitakin aiheita käsitellään kepeällä, helposti lähestyttävällä otteella. Itselleni Bourne on ns. uusi tuttavuus ja tämän päivän YA-kirjallisuus suhteellisen vierasta muutenkin On hyvä, että nuortenkirjoissa tuodaan esille muun muassa vaikeita kotioloja, kiusaamista sekä erilaisuuden ja ulkopuolisuuden kokemista siten, että nuorten on mahdollista samaistua niihin. Edellä mainitut ilmiöt kun ovat valitettavasti osa monien yksilöiden todellisuutta. Vakavuuden ja huumorin yhdistäminen toimii tässä kirjassa mielestäni mainiosti. Tätä teosta on helppo suositella kohderyhmään kuuluville lukijoille.