Ildefonso Falcones: Sielujen maalari

 

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2021
Espanjankielinen alkuteos: El pintor de almas (2019)
Suomentanut: Jyrki Lappi-Seppälä
Sivumäärä: 734 s.


Taidetta, rakkautta ja kunnianhimoa itseään rikki repivän kaupungin varjossa

Taidemaalari ja keraamikko Dalamau Sala elää köyhää taiteilijaelämää Barcelonassa vuonna 1901. Kaupunki on alkanut jakautua kahtia teollistumisen ja modernisaation myötä. Vauraus kertyy jo entisestään vauraille Antoni Gaudin suunnittelemien, keramiikalla koristeltujen rakennusten kohotessa taivaalle, ja köyhä työväenluokka joutuu samaan aikaan taistelemaan oikeuksiensa ja tasa-arvoisemman yhteiskunnan puolesta. 

Teloitetun anarkistin poika Dalmau on kahden maailman välissä: hänen perheensä ja rakastettunsa Emma ovat työväenluokan kiihkeitä kannattajia, kun taas hänen oppi-isänsä ja työnantajansa don Manuel Bello on konservatiivinen vanhojen arvojen ja uskonnon puolustaja. Kun Dalmaun taideteokset alkavat yhtäkkiä saada mainetta ja hän tapaa jopa kollegansa Pablo Picasson, rikkauksien äärellä seisova maalari joutuu punnitsemaan arvojensa ja periaatteidensa hintaa.

Meren katedraali -kirjallaan maailmanmaineeseen noussut Ildefonso Falcones kuvaa Sielujen maalari-kirjassa väkevästi ja elinvoimaisesti taiteellisen sielun kamppailua ympärillä olevan maailman lähestyessä räjähtämispistettä.

Oma arvioni: Sielujen maalari on monitasoinen ja vaikuttava historiallinen romaani, jossa Falcones osoittaa jälleen olevansa mestarillinen kertoja. Tapahtumia ja erilaisia ihmiskohtaloita täynnä oleva tarina pitää lukijaa tiukasti otteessaan loppuun asti. Viihdyin tämän yli 700-sivuisen romaanin parissa erinomaisesti. Suosittelen sitä erityisesti kaikille Falconesin teosten ystäville ja vahvoista historiallisista romaaneista nauttiville ja miksei myös taiteesta ja arkkitehtuurista kiinnostuneille.