Irene Vallejo: Papyrus – Kirjan katkeamaton tarina

 

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2021
Espanjankielinen alkuteos: El infinito en un junco: La invención de los libros del mundo antiguo (2019)
Suomentanut: Taina Helkamo
Sivumäärä: 649 s.

Kirja on ainutlaatuinen esine, joka on suunniteltu kuljettamaan sanoja ja ajatuksia ajan ja tilan halki. Papyrus kertoo matkasta, kirjoista joiden valmistamiseen on käytetty savua, kiveä, mutaa, kaislaa, silkkiä, nahkaa, puuta, muovia tai valoa. Samalla se vie lukijan huikealle matkalle: pysähdymme Aleksanteri Suuren taistelukentillä, Vesuviuksen purkaukseen jääneessä Papyrusten huvilassa, Kleopatran palatseissa, Hypatia Aleksandrialaisen murhapaikalla, ensimmäisissä tunnetuissa kirjastoissa, käsikirjoitusten kopiointipajoissa, kiellettyjen kirjojen rovioiden äärellä, gulagissa, Sarajevossa ja lopulta päädymme Oxfordin maanalaiseen kirjalabyrinttiin.

Ennen kaikkea Papyrus on kollektiivinen seikkailu, jonka pääosaa ovat näytelleet tuhannet ihmiset kautta aikojen. He, jotka ovat valmistaneet, vaalineet ja välittäneet kirjoja: suullisen tarinaperinteen kertojat, kirjurit, kopioijat, kuvittajat, kääntäjät, katukauppiaat, bukinistit, opettajat, tietäjät, kapinalliset, vakoojat, nunnat, orjat ja lukijat. Tavalliset ihmiset, joiden nimiä emme enää tiedä, he, jotka ovat vaalineet kaaoksenkin keskellä kirjojen sisältämää tietoa ja viisautta.

Oma arvioni: Kirjan ja kirjallisuuden muinainen historia on kiehtovaa luettavaa etenkin silloin, kun se kerrotaan mukaansatempaavasti. Paperinmakuiseksi ei tätä sinne tänne poukkoilevaa ja laajan lähdeluettelon omaavaa historiateosta voi todellakaan luonnehtia. Papyrus onkin mielestäni todella hieno kunnianosoitus kirjalle sen muodosta riippumatta sekä luku- ja kirjoitustaidolle, jota ilman koko ihmiskuntaa ei olisi enää olemassakaan, kuten seuraava sitaatti korostaa:

”Kirjojen keksiminen on ollut kenties suurin voittomme taistelussa ihmiskunnan katoamista vastaan. Olemme uskoneet viisauden, jonka emme ole halunneet katoavan, kaisloihin, nahkaan, kangasriepuihin, puihin ja valoon. Niiden avulla ihmiskunta on kyennyt kehittymään ja edistymään." 


Jos haluat sukeltaa kirjojen kiehtovaan maailmaan ja tunnistat olevasi todellinen kirjojen ystävä, tämä kirja on sinulle kuin hämmentävä aarre. Suosittelen lämpimästi.