Kirja-arvio: Kasvotusten -novellikokoelma tutustuttaa lukijansa moniääniseen nykykreikkalaiseen kirjallisuuteen

Riikka P. Pulkkisen toimittama ja kääntämä Kasvotusten – Nykykreikkalaisia novelleja tarjoilee lukijalleen moniäänisen ja ainutlaatuisen kattauksen meillä Suomessa vielä melko tuntematonta kreikkalaista nykykirjallisuutta. Novelliantologia esittelee kahdeksantoista Kreikan eturivin kirjailijaa, niin nuoria lupauksia kuin vanhoja konkareitakin, ja heidän tekstejään useilta vuosikymmeniltä. Kokoelma asettaa lukijan kiinnostavalla tavalla ikään kuin kasvotusten kreikkalaisen yhteiskunnan ja siitä kumpuavien kokemusten ja tottumusten kanssa. 

Keskiössä ovat erilaiset inhimilliset ihmiset, jotka etsivät itseään ja pohtivat suhdettaan ympäristöönsä. Yksilöiden kokemukset tuodaan lukijan silmien eteen kaunistelemattomasti. Teoksen kansikuvana oleva ”Varjon eläin” kuvastaa ihmisiä piinaavaa sisäistä eläintä, joka koettaa johdattaa yksilöitä harhapoluille. Tuo viekas seuralainen on läsnä monissa kokoelman novelleissa, kun henkilöt kamppailevat itsensä kanssa pysyäkseen pinnalla. Toiset kaipaavat muutosta, toiset tuskailevat ikääntymisen kanssa. Joillakin taakkana ovat taloudelliset murheet, joillakin jatkuva kokemus ulkopuolisuudesta. Rankoista teemoista huolimatta muutamissa novelleissa on mukana myös huumoria. Osa kirjoittajista luottaa puolestaan etenkin metaforien voimaan. Kokonaisuutta voi mielestäni luonnehtia kielelliseksi ilotulitukseksi. 

Novellikokoelman julkaisuvuonna 2021 Kreikka juhlii 200-vuotista itsenäisyyttään kamppaillessaan edelleen pitkään jatkuneen laman ja sen yhteiskunnallisten seurausten kanssa. Maan identiteetti on yhä murroksessa. Teoksen moniaineksiset ja yllätyksellisetkin – jopa omalaatuiset novellit antavat lukijalle mahdollisuuden tutustua myös kreikkalaiseen kulttuuriin. Minusta teos on ennen kaikkea hieno kunnianosoitus kreikkalaiselle kirjallisuudelle meidän kaikkien kreikan kieltä osaamattomien suomalaislukijoiden iloksi. Kääntäjälle siis kiitos arvokkaasta työstä. Jos nykykreikkalaiset novellit kiinnostavat. on tämä kirja ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Kokoelman novellien kerroksellisuudessa riittää ihmeteltävää useammaksikin lukukerraksi. 

Erityinen kiitos kustantajalle saamastani arvostelukappaleesta, sillä kenties en olisi ilman sitä löytänyt luettavakseni tätä erilaisen lukuelämyksen viimeisinä kesälomapäivinäni tarjonnutta teosta. Näillä eväillä on mukava kulkea kohti syksyä. 

Teoksen toimittaja ja suomentaja: Riikka P. Pulkkinen
Kustantaja: Enostone
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 207 s.