Kirja-arvio: Tommy Orangen esikoisromaani kertoo koskettavan kauniisti urbaaneista intiaaneista

Tommy Orangen palkittu ja kehuttu romaani, Ei enää mitään, on erityinen. Kalifornian Oaklandista kotoisin oleva kirjailija kuvailee omaa identiteettiään sanalla cityintiaani. Hän on cheyenne- ja arapaho-heimojen jäsen. Orangen esikoisromaanissa seurataan kahdentoista urbaanin intiaanin valmistautumista suureen powwow-juhlaan. Juuri raitistunut Jacquie Red Feather haluaisi nyt löytää hylkäämänsä perheen. Dene Oxendene puolestaan yrittää koota elämäänsä enonsa kuoleman jälkeen. Orvil on 14-vuotias ja osallistuu perinnetanssiesitykseen nyt ensimmäistä kertaa elämässään. Romaanin kaikkia henkilöhahmoja yhdistävät kovat kokemukset ja jatkuva oman kulttuurin kyseenalaistaminen. He kaikki tuovat oman äänensä tähän kaupunki-intiaanien kurimuksesta kertovaan lyyrisen kauniiseen mutta samalla varsin raakaan tarinaan. Sen keskiössä on yritys tulla toimeen tuskallisen historian, henkisyyden, uhrausten ja sankaruuden kanssa. Monille heistä elämä onkin jonkinlaista kamppailua; on päihteidenkäyttöä, rikollisuutta ja syrjäytymistä. 

Erilaisten vaikeuksien keskellä elävien hahmojen kautta lukijalle halutaan antaa mahdollisimman aito ja kaunistelematon kuva alkuperäisväestöön kuuluvista ihmisistä ja heidän elämästään, jossa vapaus on usein yhä pelkkää utopiaa ja kauhut puolestaan osa todellisuutta. Rujoja henkilöhahmoja kuvataan hienosti läheltä ja lämmöllä samalla sekä historiaa että kulttuuria kiinnostavasti valottaen. Romaani on rakenteeltaan sirpaleinen, Sen kyydissä pysyminen vaatii lukijalta keskittymistä, mutta eri näkökulmista kerrotut tarinat pitivät otteessaan, joten ainakaan minua poukkoilevuus ei suuremmin häirinnyt. 

Havahduttavalla teoksellaan Tommy Orange tuo näkyväksi nykyajan alkuperäiskansalaisten kohtaloita kirjallisuudessa. Hän haluaa antaa äänen niille, jotka on aiemmin usein vaiennettu. Orangen mukaan on päästävä eteenpäin ajatuksesta sulkapäisistä ja kaukaisuuteen katsovista intiaaneista. Tällaisen stereotypioita ravistelevan äänen soisi lisääntyvän yleisemminkin koskemaan kaikkia vähemmistöryhmiä.

Suosittelen tätä vaikuttavaa kirjaa lämpimästi kaikille aiheesta kiinnostuneille. Uskon, että se avaa teidänkin silmiänne. Meille suomalaisille tällaisten teosten lukeminen omalla kielellämme on harvinaista herkkua. Kiitos siis suomentaja Jussi Korhoselle. Haluan kiittää myös kustantamo Aula & Co:ta, jolta sain tämän romaanin ennakkokappaleen. Erilaisista sattumuksista johtuen sain kirjan luettua valitettavasti vasta nyt. Onneksi tämä hieno teos on kuitenkin edelleen ajankohtainen.

 

Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2020
Englanninkielinen alkuteos: There There (2018)
Suomentanut: Jussi Korhonen
Sivumäärä: 327 s.