Saara Turunen: Järjettömiä asioita

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 339 s.

Nykykirjallisuuden suunnannäyttäjän omaääninen rakkausromaani

”Elämässäni on vain yksi kysymys, johon en ole löytänyt sellaista ratkaisua, että se riittäisi takaamaan edes jonkinlaisen mielenrauhan, ja tuo kysymys liittyy rakkauteen, siihen, että olen yhä mieheni kanssa, vaikka hän asuu yhdessä maassa ja minä toisessa.”

Saara Turusen älykäs ja omaääninen rakkaustarina kuvaa elämänvalintoja, järjen ja tunteiden ristiriitaa, sitoutumisen vaikeutta ja vapauden kaipuuta sekä muutoksen vääjäämättömyyttä. Lyhyet ja kirkkaat lauseet piirtävät esiin tarkkoja havaintoja elämän arvaamattomuudesta, normeista ja odotuksista sekä siitä, miten haastavaa niitä on täyttää. Melankolinen ja leikkisä teos vie lukijan mukanaan kiehtovaan ja yksityiseen maailmaan..

Oma arvioni: Turunen kertoo kirjassaan erään etäsuhteen tarinan kirjoittaen ennen kaikkea arkisista asioista unohtamatta kuitenkaan yhteiskunnallisiakaan teemoja kulttuurisista eroista tasa-arvokysymyksiin. Nimetön päähenkilö pohtii muun muassa sitä, tulisiko hänen elää normien vai omien toiveidensa mukaisesti. Tulisiko antaa enemmän tilaa tunteille vai järjelle? Aluksi hieman paikallaan polkevan tuntuinen kirja on mielestäni kokonaisuudessaan hieno kuvaus merkityksen etsimisestä. Tässä ajassa mahdollisuuksista ei ole puutetta ja erilaisia vaihtoehtoja riittää, joten päähenkilön kokema epävarmuus ja sen mukanaan tuoma loputon jahkailu on ymmärrettävää, mutta samalla myös todella ärsyttävää. 

Turusen kirjoittama kieli on jälleen mutkattoman taidokasta ja miellyttävää luettavaa. Tällä kertaa lukukokemusta latisti kuitenkin hieman tekstin tuijottaminen välillä kännykän näytöltä, kun en halunnut pitää yöllä enää tietokonetta päällä. Toisaalta en myöskään malttanut siirtää kirjan loppuun lukemista, joten ihan hyvin tämän erilaisen rakkaustarinan parissa lopulta viihdyin, vaikka ajoittain asiaa hieman epäilinkin. 

Kirjaa voin suositella lämpimästi etenkin kaikille Saara Turusen teosten ystäville.

P.S. Kuittaan tällä kirjalla Helmet-lukuhaaste 2021:n kohdan 43, ja samalla sainkin viimein ko. haasteen "valmiiksi". Mutta lukeminen jatkukoon...