Hanna Siefen: Uteliaisuuden taito – Kun oppiminen on tietämistä tärkeämpää

 

Kustantaja: Tuuma-kustannus
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 178 s.

Oppiminen on tietämistä tärkeämpää! Tämä kirja on sinulle, joka haluat lisätä arkeesi oppimisen iloa ja raivata tieltä osaamisen kehittämisen esteitä.

Janoamme oivalluksia, yllättymistä ja uusia kokemuksia, mutta silti usein käy niin, että toimintaamme ohjaa tarve olla tehokas ja varovainen. Tuttu tekemisen tapa houkuttelee ja voikin taata varman suorituksen vakaassa ympäristössä. Mutta kuka enää elää sellaisessa?

On aika oppia tunnistamaan arkisen oppimisen psykologiset esteet ja rakentaa rinnalle uteliaisuuden taito. Oppimisen keskeisin työkalu ei ole enää koulutussuunnittelu vaan arkinen uteliaisuus, joka ulottuu niin asiantuntemukseen, itsetuntemukseen kuin toisten tuntemiseenkin. Kun uteliaisuuden taito on hallussa, kehittymisellä ei ole ylärajaa. Uteliaisuus vie sinut tutkimusmatkoille, joita et ole osannut kuvitella!

Oma arvioni: Kirja toimi minusta mainiosti kirjoittajansa oman asiantuntijuuden jäsentämisen välineenä. Se on myös eräänlainen kirjaprojektin aikaisia tuntoja tutkiva päiväkirja. Teos on kiinnostava kuvaus  siitä, kuinka uteliaisuus on parhaimmillaan säväyttävää, mutta samanaikaisesti myös pelottavaa ja vaikeaa. Kirjan keskeisin sanoma tiivistyy mielestäni siihen, että oppiminen on tietämistä tärkeämpää. 

Siefen haluaa omasta uteliaisuusmatkastaan kertoessaan rohkaista myös lukijaa pohtimaan omaa seuraavaa uteliaisuustekoaan ja väistää entistä tehokkaammin niin laiskan, varovaisen kuin minäkeskeisen mielensäkin houkutuksia ja antautua sekä heräävän että sinnikkään uteliaisuuden vietäväksi. Niin elämämme voi olla mielenkiintoisempaa ja hauskempaa. ja uteliaisuutemme voi olla hyödyksi muillekin. 

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille oppimisen iloa etsiville ja oman asiantuntijuutensa kehittämisestä kiinnostuneille. Kaikille, jotka haluavat, pystyvät ja uskaltavat.