Kati Ranta: Taito – Romaani oikeudesta elämään

 

Kustantaja: Kustannus-Mäkelä
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 359 s.

”Miten pojan nimi oli saattanut osua niin harhaan? Kaikista maailman nimistä Taito.”

Tohtori Pehr Utterille on uskottu tärkeä ja isänmaallinen toimi sivistyksen, kulttuurin ja kansan elinvoiman ylläpitämiseksi. Hän opettaa yliopistolla perinnöllisyystiedettä.

Liina Lehtonen aloittaa lääketieteen opinnot ja tutustuu uusiin oppeihin ja ihmisiin. Yllätysraskaus saa kuitenkin Helsingin junamatkat vaihtumaan pikaiseen avioitumiseen kotipitäjässä. Vaativa vauva väsyttää Liina, ja piinaavia kysymyksiä nousee esiin. Mistä johtuu ihmisen sairastuminen? Pitääkö väestön laatuun vaikuttaa ylhäältä päin – jos ei hyvällä, niin pahalla?

Taito on koskettava historiallinen trilleri, jonka keskiössä on 1930-luvun rodunjalostusoppi. 

Oma arvioni: Taito on ennen kaikkea kuvaus sotien välisestä yhteiskunnasta ja ajasta, jolloin kansakunnan tilaa halutaan parantaa oikeastaan millä tahansa keinolla. Lääketieteen kehittymisen myötä myös monet sairaat lapset jäävät eloon, mutta valistuneissa piireissä keskustellaan kiivaasti siitä, onko heillä yhteiskunnalle hyödyttöminä sittenkään oikeutta elää. Eikö jokaisella lapsella tule olla oikeus terveeseen elämään ja vanhemmalla oikeus terveeseen lapseen. Sterilointilaki nähdään suorastaan välttämättömänä.  Tämä ajatuskulku osoittanee sen, kuinka helppoa on ajaa koviakin asioita, jos ne eivät koske itseä. Vaikka herrat pitävät itseään ihmisystävinä, rotuopin kannattajina ja sterilointia ajavina he ovat kuitenkin jotain ihan muuta. 

Romaanissa kuvataan kiinnostavasti sekä aatehistoriaa että tavallista arkea, mutta aurinkoinen ja puhumaton Taito-poika jää kuitenkin tarinassa huomattavasti pienempään osaan kuin alun perin oletin. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon muutamien oikeiden henkilöiden esiintyminen tämän fiktiivisen teoksen sivuilla. Vaikka kyseessä onkin historiallinen trilleri, on tämän päivän keskusteluissa nähtävissä samoja piirteitä kuin vuosikymmeniä aiemmin. Ajatusmaailmamme siis näyttäisi muuttuvan todella hitaasti Yhä edelleen mietitään sitä, kenellä on oikeus syntyä ja kenen elämä on arvokasta.  Onneksi pakkosteriloinneista on sentään luovuttu, mutta on oikeastaan käsittämätöntä, että niitä jatkettiin meillä Suomessa aina vuoteen 1970 asti. Vaikka vammaisten lasten tilanne on tänä päivänä jo aika hyvä, joutuvat vanhemmat vieläkin usein taistelemaan muun muassa riittävien palveluiden ja tukitoimien puolesta oman jaksamisensa äärirajoilla. Kati Ranta puhuu kirjassaan vammaisten lasten oikeuksien puolesta, sillä kehitysvammaisen lapsen äitinä ne ovat lähellä hänen sydäntään. 

Vaikka tämän trillerimäisen romaanin aihe ei päästäkään lukijaansa helpolla, kannattaa se ehdottomasti lukea. Taiton tarina koskettaa ja saa miettimään monenlaisia asioita. Suosittelen lämpimästi.