Liisa Väisänen: Välimeren helmet – Matkoja maihin ja kulttuureihin

 

Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 215 s.

Ilmeikäs, kiehtova – Välimeri 

Välimeren lumoava valo on inspiroinut taiteilijoita ja hurmannut matkaajia. Aaltojen hohtava sini on kantanut läpi historian monenlaiset vaeltajat, kauppiaat ja valloittajat. Välimerellä itä ja länsi kohtaavat. Välimeri on monin tavoin lähempänä meitä kuin osamme arvatakaan, onhan sen alueiden sivistys eurooppalaisuutemme perusta. 

Välimeren helmet johdattaa matkalle tämän kiehtovan alueen kulttuurihistoriaan ja nykyhetkeen. Matkalla kuljetaan Italian, Espanjan ja Ranskan lisäksi muun muassa Maltalla, poiketaan Istanbulissa, kurkistetaan Kappadokiaan ja hurmaannutaan Egyptistä. 

Välimeren historia, niin kuin nykyisyyskin, on värikäs, ei suinkaan ongelmaton mutta aina elämänmakuinen. 

Oma arvioni: Olipa kiehtovaa lukea Välimeren alueen tutuista ja tuntemattomista paikoista, niiden rikkaasta kulttuurihistoriasta ja sivistyksestä, joka on itse asiassa eurooppalaisuutemme perusta. Myös kirjoittajan oman eletyn ja koetun elämän kuvaukset veivät mukanaan. Ne avaavat lukijalle useita ikkunoita Välimerelle. Voi, kuinka olisinkaan ihaillut maisemia mielelläni myös kuvien kautta. 

Välimeren alueen moni-ilmeisyys näkyi teoksessa ilman kuviakin erinomaisesti, ja kirjailijan rakkaus omaan Mare meumiinsa välittyi mainiosti. Jos et voi itse matkustaa Välimeren maihin, tämä Väisäsen uusin ja erilainen matkakirja vie sinut unohtumattomalle matkalle sinisenä hohtavan Välimeren rannoille. Suosittelen.