Lotta Uusitalo & Kaisa Vuorinen: Huomaa hyvä! Vahvuusvariksen tarinakirja

 

Kustantaja: PS-kustannus
Julkaisuvuosi: 2021
Kuvittanut: Ina Majaniemi
Sivumäärä: 171 s.

Kaverin ystävällisyys ja myötätuntoisuus auttavat, kun uimaretkellä paarma puree ja sitten vie pyyhkeen. Arviointikykyä ja rohkeutta tarvitaan markiisin ollessa jumissa kreivin ja herttuan välissä, ja kun keksiretken venähtäessä eksytään metsään, näkökulmanottokyky on tarpeen… Variksen siivet kantavat, vaikka joskus hommat menevät pyrstölleen.

Kirja sisältää 26 tarinaa, joista jokainen kytkeytyy vähintään yhteen luonteenvahvuuteen ja tunnetilaan. Kunkin tarinan lopussa on tehtäviä, joiden avulla voi syventää lukukokemusta keskustelemalla tarinasta lasten kanssa sekä vahvistaa lasten vahvuus- ja tunnetaitoja. Tarinat sisältävät myös tehtäviä kielelliseen kehitykseen sekä taito- ja taideaineisiin, jolloin tarinat toimivat alustuksina monenlaiselle mukavalle toiminnalle.

Tarinat sopivat hyvin alkuopetukseen mutta käyvät myös vähän nuoremmille ja vanhemmille. Niitä voi lukea koulussa, päiväkodissa, kotona, mummolassa, kaverilla ja missä vain, missä variksiakin lentää!

Oma arvioni: Kirjan hauskojen ja opettavaisten tarinoiden avulla lapset voivat tutustua erilaisiin luonteenvahvuuksiin, kuten myötätuntoon, rohkeuteen, sinnikkyyteen ja kiitollisuuteen. Variksen ja hänen siivekkäiden ystäviensä esimerkkiä seuraten näitä tärkeitä asioita on mahdollista harjoitella ja opetella yhdessä kavereiden ja aikuisten kanssa tekemällä harjoituksia ja monenlaisia teemoihin liittyviä tehtäviä. Tarinat liittyvät toisiinsa muodostaen juonellisen kokonaisuuden, mutta toimivat toki yksittäinkin. 

On hienoa, että kirjassa on jokaisesta tarinasta myös lyhennetty versio eli lyhis, jolloin lukemisen ei tarvitse välttämättä sujua vielä kovin hyvin.  Ja toimivat tarinat varmasti mainiosti kuunneltuinakin. Kirjan ihastuttavan ilmeikäs ja värikäs kuvitus tukee tekstiä erinomaisesti. Joten eipä muuta kuin oppimisen iloa kaikille lukijoille. Huomataanhan yhdessä hyvä, sillä ihan jokaisella on vahvuuksia, jotka odottavat löytämistään.