Paolo Giordano: Jopa taivas on meidän

 

Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2021
Italiankielinen alkuteos: Divorare il cielo (2018)
Suomentanut: Leena Taavitsainen-Petäjä
Sivumäärä: 586 s.

Teresa viettää kesät isänsä synnyinkodissa Apuliassa eteläisen Italian hehkuvassa kuumuudessa. Eräänä kesänä hän tutustuu viereisellä maatilalla asuvaan kolmeen poikaan. Heidät on kasvatettu kuin veljekset, ja heidän intiimi ja tiivis siteensä vaikuttaa rikkumattomalta.

Kun Teresa ja kolmikon vahvatahtoinen Bern rakastuvat toisiinsa, tyynen pinnan alta paljastuu kaunainen ja kieroutunut ystävyys. Vuosien kuluessa jännitteet kasvavat, ja kun Bern ajautuu kauhistuttavaan tekoon, on paluu nuoruuteen ja kullanhehkuisiin kesäpäiviin oliivilehtojen katveessa mahdotonta.

Jopa taivas on meidän kertoo koskettavalla tavalla nuoruudesta, unelmista ja rakkaudesta – sekä niiden katoamisesta. Paolo Giordano on rakentanut lukuromaaniinsa upean miljöön, monitasoiset henkilöhahmot sekä juonen, joka pitää lukijan otteessaan loppuun saakka. Kaiken ytimessä on unohtumaton tarina oman merkityksen etsimisestä sekä rakkauden siteestä ihmisten välillä.

Oma arvioni: Jopa taivas on meidän on muhkea, lähes 600-sivuinen lukuromaani, jossa kerronta soljuu eteenpäin niin vaivattomasti, että lukemisesta nauttii. Monikerroksisuudessaan kiehtova tarina kertyy auki vähitellen tarjoten sopivasti myös jännitteitä ja yllätyksellisyyttä. Siksi uskonkin kirjan kiinnostavan ja koukuttavan monenlaisia lukijoita. Mitä pidemmälle tarina eteni, sitä vaikeampaa kirjaa oli laskea käsistään. Pidin aivan erityisesti Giordanon tavasta kuvata Italian luontoa ja kulttuuria.