Petri Tamminen: Se sano

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 120 s.

Uhraan itteni, totesi tuleva isä avioliiton kynnyksellä. Suomalaisilta kerätyt muistot osuvat ihmiselon tragikoomiseen ytimeen.

Kun kynttilän oppii jo lapsena pitämään vakan alla, sinne se helposti jää. Yhdet oikealla hetkellä lausutut rohkaisevat sanat taas voivat muuttaa elämän suunnan. Ihmiset sanovat toisilleen kummallisia asioita, ja joskus huoletta lohkaistu voi jäädä kuulijan mieleen iäksi.

Lausahdusten ympärille taiten rakennetuista kohtauksista muodostuu kuin kollektiivinen muistelmateos, kertomus siitä, kuinka olemme toisemme kohdanneet.

Kuten sodankäynyt pappa totesi: on se lysti ku saa ellää! 

Oma arvioni: Jokaiselle meistä on varmasti elämän aikana sanottu yhtä ja toista, kaunista ja ikävää. Jotain sellaista, jota emme kenties koskaan unohda. Uusimpaan kirjaansa Petri Tamminen on kerännyt suomalaisilta tällaisia mieleen jääneitä lausahduksia. Kirjan lyhyet kuvaukset unohtumattomiin sanoihin liittyen saavat lukijan pysähtymään myös omien muistojensa äärelle. Luulenpa, että todella moni voi löytää näistä elämänmakuisista tarinoista samaistumispintaa omiin kokemuksiinsa. Joku on kenties haukkunut tyhmäksi tai rumaksi, joku toinen taas mahdollisesti kehunut kauniiksi tai älykkääksi. Toiset ovat moittineet ja toiset kannustaneet. 

Tämä kirja on mielestäni mainio muistutus siitä, että sanoilla on todella väliä. Yksikin kannustava lause voi saada ihmisen uskomaan itseensä ja luottamaan mahdollisuuksiinsa siinä, missä yksi harmittomalta vaikuttava huomautus voi vaikuttaa haitallisesti yksilön identiteetin kehittymiseen ja näkyä myös hänen toiminnassaan vielä vuosikymmeniä myöhemminkin. Kirjan ajatuksia ja tunteita herättävistä teksteistä jäi mieleeni aivan erityisesti monia opettajien lausahduksia, jotka olisivat todellakin saaneet jäädä sanomatta. Kuinka tärkeää olisikaan aina punnita sanansa huolella, ellei kysymys ole aidoista kehuista, kannustuksista ja kiitoksista. Niitä soisi käytettävän spontaanimmin. Uskallan nimittäin väittää, että niitä emme sano koskaan liikaa. Kauniit sanat ilahduttavat aina sekä sanojia että niiden vastaanottajia.  Jos haluat tulla muistetuksi hyvistä lausahduksistasi, lue tämä sanomaltaan painava kirja. Suosittelen.