Rachel Cusk: Siirtymä

 

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2019
Englanninkielinen alkuteos: Transit (2016)
Suomentanut: Kaisa Kattelus
Sivumäärä:  218 s.

Avioliittonsa päätyttyä kirjailija Faye muuttaa Lontooseen kahden poikansa kanssa. Hän on hankkinut kunnan vuokra-asunnon, josta hän päättää remontoida kodin itselleen ja pojilleen. Uudessa elämäntilanteessaan Faye joutuu kohtaamaan ihmiset haavoittuvana: vihamielisen alakerran pariskunnan, remonttimiehet, ex-puolison, ystävät ja kirjailijakollegat. Avioliiton ja perheen hajoaminen saa aikaan elämän mullistumisen monella tasolla. Henkilökohtaiset suhteet muihin ihmisiin perheeseen ja ulkopuolisiin muuttuvat, elämä saa uuden muotonsa siirtymistä, jotka ovat moraalisia, taiteellisia ja käytännöllisiä.

Ääriviivoista tutun säälimättömän tarkan ja älykkään tarkastelun kohteena ovat jälleen parisuhteet, perheet, muutoksen vääjäämättömyys, henkilökohtaisen vastuun ulottuvuudet sekä tarinat, joita itsestämme kerromme. 

Oma arvioni: Tässä Cuskin omintakeisen romaanitrilogian toisessa osassa, Siirtymässä, kiehtovinta on se, että ihmiset ikään kuin ajattelevat ääneen. Kuunnellessaan muita Faye tarkastelee samalla omaa elämäänsä, sen menneisyyden kipupisteitä, nykyhetken haasteita ja tulevaisuuden suuntaa pitäen kuitenkin itsensä piilossa. Pohdintojen keskiössä ovat muun muassa vallan ja vastuun vaikeat kysymykset.