Tuire Malmstedt: Lasitarha

 

Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 361 s.

Ravisuttava dekkari menetyksen ja toivon kipeydestä

Seitsemänvuotias Henri katoaa jäljettömiin koulun metsäretkellä. Poliisi tekee kaikkensa pojan löytämiseksi, mutta tutkintalinjat päättyvät umpikujaan ja tutkinta lopetetaan. Vuosien kuluessa Myös Henrin äiti Lilja menettää toivon siitä, että poika voisi vielä löytyä. Henrin isä ei edes ymmärrä, että poika on poissa. Lilja on yksin muistojensa kanssa.

Sitten paikallislehdessä kerrotaan, että neljävuotias Lenni on kadonnut keskustan leikkipuistosta. Lennin tapaus ajaa Liljan etsimään Henriä vielä kerran. Se vie hänet vaaralliselle tielle – suoraan pimeyden ytimeen. 

Rikostutkijat Elmo Vauramo ja Matilda Metso saavat ensimmäiseksi yhteiseksi tapauksekseen pienen Lennin katoamisen. Tutkinta repii auki Vauramon ja Metson omia haavoja ja paljastaa, että tapauksen juuret kiemurtelevat kauas menneisyyteen. 

Oma arvioni: Olen odottanut kovasti tätä uuden Metso & Vauramo -sarjan avausta, sillä olen nauttinut ajastani Malmstedtin aiempien dekkarien, Pimeä jää, Mykkä taivas sekä Enkelimetsä, parissa. Odotukseni olivat siis aika korkealla tämänkin kirjan suhteen. En joutunut pettymään, vaikka en sitä toki epäillytkään.

Tässä tummasävyisessä psykologisessa trillerissä salaisuuksia ja menneisyyden traumoja riitti. Hyvin kirjoitettu tarina piti tiukasti otteessaan tarjoten lukijalleen monitasoisuudessaan yllätyksellistä jännitystä. Kirjan seurassa vierähti siis todella mainiosti lukutunti jos toinenkin. Juuri ja juuri maltoin nukkua välillä. Teoksen alkupuolen verkkainen tahti oli minusta miellyttävä. Oli mukavaa tutustua rauhassa uusiin maisemiin ja ihmisiin. Malmstedt osaa koukuttavan kerronnan, sillä teoksen sympaattiselta tuntuvasta rikostutkijakaksikosta paljastetaan juuri sen verran, että heistä haluaisi mielellään tietää lisää. Etenkin Matilda Metson vähäpuheisuus kiehtoo, mutta eipä tuo pitkätukkainen entinen rokkarikaan dekkarin päähenkilönä lainkaan hullumpi ole. Jään siis odottelemaan jatkoa tähän lupaavaan sarjaan. Suosittelen Lasitarhaa lämpimästi etenkin kaikille Tuire Malmstedtin dekkarien ystäville.