Annukka Oiva-Kess & Eeva-Liisa Kronqvist: Miten minusta tulee minä – opas varhaislapsuuteen

 

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 149 s.

Miten minusta tulee minä korostaa perheen ja lapsuuden merkitystä elämäntaitojen ja tunnetaitojen oppimiselle. Kirjassa käydään lukuisin esimerkein läpi sitä, miten vanhemmat voivat olla lapsen voimavaroja ja tukipilareita varhaisten vuosien aikana.

Pienen lapsen oppimiskyky on ilmiömäinen. Varhaislapsuudessa omaksutut toimintamallit ohjaavat lasta läpi elämän. Lapsen vapaus kasvaa omaksi itsekseen ei tarkoita vapautta tehdä, mitä itse haluaa. Vapaus tehdä omaa elämää ja hyvinvointia rakentavia valintoja sekä vastuunottaminen niistä edellyttävät elämäntaitoja.

Miten minusta tulee minä on tarkoitettu käsikirjaksi, johon voi aina tarttua ja syventyä. Kirja soveltuu erinomaiseksi oppaaksi niin vanhemmille kuin isovanhemmillekin.

Oma arvioni: Tämä käytännönläheinen opas tarjoaa pienten lasten vanhemmille konkreettisia vinkkejä lasten herkkyyskausien huomiointiin ja  tunne-elämän terveen kehittymisen tukemiseen. Jo puolitoistavuotias lapsi alkaa omaksua perheensä toimintatapoja ja arvoja. Siksi muun muassa vuorovaikutustaitoja kannattaa opettaa jo tässä vaiheessa. Teoksen kirjoittajat eivät sen sijaan suosittele neuvottelevaa kasvatusotetta, sillä se siirtää aikuisen vastuun itse asiassa pienen lapsen harteille. Kirja osoittaa mielestäni mainiosti sen, kuinka pienillä arkisilla teoilla on suuri merkitys. Esimerkin voima onkin itse asiassa usein suurempi kuin sanojen ja ohjeiden. 

Kirjassa kerrotaan esimerkiksi siitä, miksi koti kannattaa pitää järjestyksessä. Kun lapsi pääsee osallistumaan perheen arkisiin askareisiin, hänen omanarvontuntonsa lisääntyy ja hän kokee olevansa perheensä aktiivinen jäsen. Tässä on kuitenkin mitoitettava lapsen tehtävät hänen ikänsä ja kehitystasonsa huomioon ottaen. Jokaisen lapsen kanssa olevan on hyvä muistaa myös kehumisen ja kiittämisen myönteinen voima.  Jatkuvien kieltojen vaikutus on puolestaan usein päinvastainen.

Suosittelen tämän tuoreen ja lukijaystävällisen elämäntaitojen perusteita esittelevän oppaan lukemista kaikille pienten lasten minuuden kehittymisestä kiinnostuneille ja aivan erityisesti pikkulasten vanhemmille.