Hannu Mäkelä: Lukemisen ilo – eli miksi yhä rakastan kirjoja

 

Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 190 s.

Tulla yllätetyksi, löytää, oppia,
hurmaantua, tavata rakas ystävä
– siinä lukijan elämää.  


Hannu Mäkelän teos on kirja lukemisen ilosta ja merkityksestä. Se on myös henkilökohtainen matka kirjojen kanssa elettyyn ja koettuun, lapsuuden varhaisista lukuelämyksistä tähän päivään.

Kirjat ovat Mäkelälle kanssakulkijoita, ajatusten ja tiedon lähteitä, matkoja toisiin maihin ja aikoihin, itseenkin. Hän kirjoittaa elämästään lukijana ja siitä, miksi lukeminen on tärkeää ja mitä kaikkea kirjallisuus meille antaa.

Tarttua kirjaan, lukea; se on taito, lahja ja mahdollisuus, joka ”pitää myrskyt loitolla, ei päästä sadetta sisään ja voi myös lämmittää kuin puu-unin kylki”. 

Oma arvioni: Hannu Mäkelän (s.1943) uutuusteos on mielestäni hieno oodi suomen kielelle, kirjoille ja lukemiselle. Se on syntynyt monipuolisena kirjailijana ja runoilijana tunnetun Mäkelän suuresta rakkaudesta niihin. Mäkelän mukaan jokaisella hyvällä kirjalla on oma äänensä, jolla se kertoo, puhuu ja laulaa, mikäli annamme sille mahdollisuuden. Se, millainen lukija meistä kasvaa on lopulta kiinni meistä itsestämme. Mäkelä on aiheellisesti huolissaan kirjahyllyjen katoamisesta, äänikirjojen suosion nopeasta noususta ja etenkin poikien lukuinnon hiipumisesta, mutta hän uskoo silti edelleen perinteisen paperikirjan voimaan antaen samalla jokaiselle meistä oikeuden lukea kuitenkin omalla tavallamme. Siksi tarvitaan monenlaisia kirjoja niin lapsille nuorille kuin aikuisillekin. Ja, jos jokin kirja tökkii pahasti, sen lukemisen saa myös jättää kesken. 

Mäkelä puhuu teoksessaan kiinnostavasti myös muun muassa proosan arkisuudesta, runouden lumosta sekä lukemisen ilosta, tuskasta ja hurmiosta. Minun on helppo samaistua moniin kirjailijan ajatuksiin. Kirjat ovat olleet minullekin tärkeitä matkakumppaneita, ystäviä ja lohduttajia siitä asti, kun kirjoitettujen sanojen maailma lukutaidon myötä avautui. Elän edelleen kirjojen ahmimisvaiheessa, enkä soisi sen milloinkaan menevän ohitse. 

Tätä kirjaa voin lämpimästi suositella kaikille, jotka rakastavat kirjoja ja nauttivat lukemisesta. Kenties se tarjoaa sinullekin lukemisen iloa.