Miia Moisio: Häpeästä valoon

 

Kustantaja: Otava / Hidasta elämää
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 174 s.Toivoa häpeätaakan kantajalle

Häpeän tunne herää, kun jokin osuu sielun sopukoissa asustavaan arvottomuuden, kelpaamattomuuden ja vääränlaisuuden kokemukseen. Osuma saattaa tulla toisen ihmisen katseesta tai omista vaatimuksista, se saa olon hankalaksi ja vaikuttaa monella tavalla häpeästä kärsivän elämään. Miten voi oppia kohtaamaan tunteen, joka on niin äärimmäisen vaikea?

Rankasta ja satuttavasta häpeästä voi vapautua. On vain opittava katsomaan sinne, missä todellinen rakkaus asuu. 

Oma arvioni: Häpeä on jossain määrin tuttu tunne varmasti jokaiselle meistä. Itse kukin voi varmasti muistaa sanoneensa tai tehneensä jotakin noloa, mutta on olemassa monenlaista häpeää. Tässä tuoreessa kirjassa Moisio tarkastelee ennen kaikkea syvempää häpeän kokemusta, joka on myös hankalammin tunnistettavissa. Sen juuret ovat usein lapsuudessa, ja moni suomalainen kantaa sitä läpi aikuisuutensa.  Ikävintä on se, että omaa häpeäänsä voi tiedostamattaan siirtää myös lapsilleen. On kuitenkin lohdullista, että vain työstämättömät kivut siirtyvät sukupolvien yli. Näin ollen omia traumojaan ja asioitaan kannattaa käsitellä esimerkiksi terapiassa. Tunnetaidoista puhuminen on tärkeää, sillä häpeällä kasvattaminen ja tunteiden kieltäminen eivät johda hyvään. Häpeä näyttäytyy aikuisissa muun muassa vahvana epäonnistumisen pelkona, ankaruutena itseä kohtaan, ahdistuksena, masennuksena ja uupumuksena. 

Pappi, sielunhoitaja ja skeematerapeutti Miia Moisio rohkaisee lukijaansa lähtemään armollisesti ja rohkeasti häpeämatkalle omaan henkilöhistoriaansa ja tunteiden eri kerroksiin. Tällä matkalla sisäisen, haavoitetun lapsen rinnalle tuodaan vastuullinen aikuinen, joka puolustaa meitä lempeän jämäkästi. Moision mielestä tällaiselle matkalle voi lähteä koska tahansa. Koskaan ei ole liian myöhäistä. Sielun sopukoista ovat löydettävissä niin varjot kuin valokin. Ja häpeästä toipuminen on ennen kaikkea näkyväksi tulemista.

Jos haluat olla mukana häpeäkulttuurin murtamisessa, lue tämä hieno kirja, jota kaunistavat myös Susanna Jussilan voimaannuttavat runot. Suosittelen kirjaa erityisen lämpimästi sinulle, joka tunnet jatkuvasti olevasi joko liikaa tai liian vähän jotakin. Usko siihen, että sinä riität.