Regina Rask: Onnellisten salaseura – Eli miksi elämä on mehevintä keski-ikäisenä

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 224 s.

"Vaikkei kaikkiin asentoihin enää taipuisikaan, ikääntyminen itsessään on silkkaa nirvanaa."

Tämä on kirja sinulle keski-ikäinen nainen, joka luulit, että elämä viidestäkymmenestä eteenpäin on pelkkää hikoilua ja viiksikarvojen nyppimistä. Tarkkaan varjeltu salaisuus nimittäin on, että elämämme on parhaimmillaan lähestyessämme kuuttakymmentä. 

Onnellisten salaseurassa Rask pohtii elämäniloisesti ja omakohtaisesti miltä tuntuu ikääntyä naisena. Kohta kuusikymppinen Rask on salaseuran perustajajäseniä ja kutsuu sinutkin mukaan. Ikä tuo nimittäin elämääsi onnen, jota et osannut odottaa. Nyt voit vihdoin pistää essun naulaan ja tanssia pöydillä. Kohta sinäkin olet nainen, joka pystyy pokkana menemään lentokentälle kukikas suihkumyssy päässään.

Oma arvioni: Onnellisten salaseura on lempeän humoristinen ja elämänmakuinen kirja ikääntymisestä ja kokemuksen tuoman viisauden voimasta. Se on teos rauhassa vanhenemisen puolesta. Rask ei sorru yltiöpositiivisuuteen, vaan uskoo enemmänkin siihen, että ripaus pessimismiä saattaa olla myös voimavara. Nauroin ja hymähtelin pitkin matkaa. Tunnistin itseni monesta asiasta, vaikka olenkin vielä hieman alle viisikymppinen. No, koen olleeni oikeastaan aina hieman vanhempi kuin ikäni kertovat numerot osoittavat. Luulenpa, että Onnellisten salaseura on minunkin paikkani. Niin hyvin sen perustajajäsenen seurassa viihdyin. 

Seuraavassa sitaatissa tiivistyy mielestäni mainiosti tämän keski-ikäisiä naisia ylistävän kirjan keskeinen sanoma:


”Onnellisten salaseurassa tunnemme itsemme ja osaamme suhtautua pieniin ja vähän suurempiinkin virheisiimme lempeästi. Olemme mitä olemme. Se ei tarkoita sitä, ettemmekö voisi ponnistella tullaksemme paremmiksi ihmisiksi. Olemme kuitenkin oppineet myös, ettei ihminen hevillä muutu, ja jos virheemme on syödä muutama kilo suklaata jo ennen joulua, antaa mennä vain. Härkäviikot tulevat aina.”


Jos ikääntyminen pelottaa tai olet ylpeästi keski-ikäinen nainen, tässä on kirja juuri sinulle. Suosittelen lämpimästi.