Tomi Lindblom: Jarkko Ahola – Mies ja ääni

 

Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 394 s.

Jarkko Aholan voimakas ja sielukas ääni on lumonnut niin kotimaisen hevimusiikin, tunnelmallisten ikivihreiden kuin herkkien joululaulujen ystävät. Hänen lavakarismansa taipuu yhtä lailla isoille areenoille kuin pieniin intiimeihin tilaisuuksiin. 

Mutta millainen mies on tämä alun perin metallista ammentanut artisti? Pinnan alta paljastuu monivivahteinen ihminen, jolla on terävä ja hyväntahtoinen huumorintaju.

Kirja käy läpi Jarkko Aholan uraa. Kuinka maankuulu Teräsbetoni-yhtye sai alkunsa ja kuinka toijalalaisen työläisperheen poika päätyi Suomen euroviisuedustajaksi? Mistä ovat syntyneet hänen monet menestyskappaleensa, ja millaisin miettein hän katsoo mennyttä ja tulevaa?

Oma arvioni: Teoksen nimi on todella osuva, ja oli hienoa huomata, että Jarkko Ahola on kirjassa paljon äänessä. Näin hän tulee lähemmäs lukijaa, vaikka jättääkin kaikkein yksityisimmät asiansa kertomatta. Ja hyvä niin, sillä sensaatiohakuisia elämäkertoja on mielestäni ilmestynyt  jo ihan tarpeeksi. Tartuin tähän tuoreeseen kirjaan, koska en tiennyt Jarkosta juuri muuta kuin moneen taipuvan upean äänen. Nyt tiedän miehen taustasta ja ajatusmaailmasta aika paljon enemmän. Kaikkein kiinnostavinta luettavaa tämä monipuolinen elämäkerrallinen teos kuvineen on varmasti heavy rockin ystäville ja Jarkko Aholan faneille.