Anna Elina Isoaro & Mira Mallius: Sinä yönä tuli talvi

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 32 s.

Sinä yönä tuli talvi kertoo tarinan isoveljestä, joka ei saakaan odottamaansa pikkusisarusta kotiin. Kaunis kuvakirja käsittelee vauvan kuolemaa ja perheeseen muuttavaa surua lapsen näkökulmasta. Päällimmäiseksi jää lohdullinen ajatus siitä, että elämä jatkuu.

Lapsen menettämisen suru on koskettanut sekä kirjailija Anna Elina Isoaroa että kuvittaja Mira Malliusta. He halusivat tehdä aiheesta kirjan, joka voisi tuoda lohtua saman asian kohtaaville perheille ja erityisesti lapsille. 

Oma arvioni: Koskettava kirja pienen lapsen kokemasta surusta ja suuren menetyksen aiheuttamasta tyhjyydestä. Vaikeaa aihetta lähestytään lämpimän myötätuntoisesti ja lapsentasoisesti. Kirjassa kuvataan hienosti sitä, kuinka lapset suhtautuvat elämään ja kuolemaankin usein huomattavasti mutkattomammin kuin aikuiset. Seuraava katkelmakin osoittaa sen mielestäni varsin hyvin:

 

”Pikkuveli oli syntynyt. Ja samalla kertaa pikkuveli oli kuollut. Joskus elämä on niin lyhyt, että se ei kestä päivääkään. Joskus ilo vaihtuu suruksi silmänräpäyksessä.”


Arki jatkuu surusta huolimatta, ja vähitellen elämään tulee enemmän värejä ja myös iloisia sävyjä. Kirjan kaunis ja lohtua tuova kuvitus ikään kuin viestii, että elämä lopulta voittaa, muun muassa pienin keltaisin ja pinkein askelin. Vaikka suru onkin kirjassa todella vahvasti läsnä, musta tämä tarina ei kuitenkaan ole. Kirjassa annetaan jokaiselle tilaa surra omalla tavallaan ja tuodaan toivoa surusta selviämiseen. Lisäksi lukijaa  muistutetaan lempeästi myös muistojen vaalimisen tärkeydestä.  Kun suru tulee perheen vieraaksi, jää se elämäntarinaan osaki. 

Tämä aiheeltaan tärkeä "vertaistueksi" tehty kirja voitti äskettäin Botnia-palkinnon, joka myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa lastenkirjalle. Onnea voittajille!