Artemis Kelosaari: Aaveiden Turku – Kummitustarinoita Suomen vanhimmasta kaupungista

 

Kustantaja: Haamu
Julkaisuvuosi: 2019
Kuvittanut: Suvi Kari
Sivumäärä: 109 s.

Vuosisatojen ajan Suomessa oli vain yksi todellinen kaupunki: Turku. Sen perustamisvuotena pidetään vuotta 1229. Kahdeksaansataan vuoteen mahtuu lukemattomia ihmiselämiä. Ja kuolemia. Moni traaginen ihmiskohtalo on kadonnut historian hämäriin. Kaikki eivät lepää rauhassa, vaan ovat päätyneet antamaan aihetta kummitustarinoille.

Turkua voi kutsua tuhansien aaveiden kaupungiksi. Kun sen katuja vaeltelee, kulman takaa voi tulla vastaan kappale synkeää historiaa.

Aaveiden matkassa kuljetaan kaupungin historiallisille merkkipaikoille Turun linnaan, Tuomiokirkkoon ja Vanhalle Suurtorille. Kummitukset viihtyvät vanhoissa arvorakennuksissa, kuten pääkirjastossa, Sirkkalan kasarmilla, Åbo Svenska Teaterissa ja Priiman talossa. Käymme Luostarinmäen, Vartiovuoren ja Kerttulinmäen kukkuloilla. Teemme matkan myös Brinkhallin kartanoon ja annamme äänen Turun ylioppilaskylän urbaaniaaveille. 

Tervetuloa Turkuun, tuhansien aaveiden kaupunkiin. 

Oma arvioni: Tämä kirja tutustuttaa lukijansa Suomen vanhimman kaupungin historiaan ja etenkin sen hämärään puoleen. Kirjassa kerrotaan mielenkiintoisia tarinoita monissa tutuissa paikoissa nähdyistä kummituksista. Jos haluat lähteä aavejahtiin, ota mukaan tämä erilainen matkakirja. Jos asut vaikkapa Tuomiokirkon lähistöllä tai ylioppilaskylässä, sinun ei ehkä kannata tarttua tähän teokseen kuitenkaan näin marraskuisen illan pimeydessä.