Johanna Pentikäinen & Kimmo Svinhufvud: Riittävän hyvää kirjoittamista – Opas kouluun ja koulunjälkeiseen elämään

 

Kustantaja: Art House
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 216 s. 

Haluatko kehittää kirjoitustaitojasi, mutta et oikein tiedä, miten? Kaipaatko lisää itsevarmuutta ylioppilaskirjoitusten äidinkielen kokeeseen?

Tämä kirja on käytännönläheinen ja kannustava opas lukiolaisille, jatko-opintoihin jo ehtineille sekä äidinkielenopettajille ja muille kirjoittamista opettaville. Kirjassa lähestytään kirjoittamisen oppimista jatkumona koulussa, ylioppilaskokeessa sekä opiskelu- ja työelämässä. Siinä käydään läpi tutumpia ja tuoreempia osataitoja, kuten tekstilajin hallintaa ja oman äänen löytämistä, sekä kirjoittamista prosessina.

Kirja sisältää puheenvuoroja vastikään ylioppilaaksi valmistuneilta, opettajilta ja eri ammattien edustajilta. He kertovat, minkälaisia haasteita he ovat kokeneet kirjoittajina, ja antavat vinkkejä paineiden keskellä pärjäämiseen. 

Oma arvioni: Tämä käytännönläheinen ja monipuolinen opas tarjoaa kiinnostavaa kokemustietoa erilaisilta kirjoittajilta ja antaa hyviä vinkkejä ja inspiroivia harjoituksia omien kirjoitustaitojen kehittämisen tueksi kaikenlaisille kirjoittajille, etsit sitten vaikkapa omaa ääntäsi kirjoittajana tai haluat kehittyä eri tekstilajien hallinnassa. Tämä kirja rohkaisee kirjoittamaan. Teoksessa kirjoittamista tarkastellaan niin osataitoina kuin prosessinakin. Eikä kirjoitustaidon historiaakaan ole unohdettu. Kirjan keskeinen sanoma kiteytyy mielestäni eriomaisesti seuraavassa sitaatissa:


"Kirjoittajalla on kaksi vihollista: se, ettei yritä ollenkaan, tai se, että yrittää olla täydellinen. Tämän kirjan viesti on, että kirjoittamisesta voi selvitä. Sinä voit kehittää omia taitojasi ja kirjoittaa omalla tavallasi riittävän hyvin.”

 

Kirja on hyödyllistä luettavaa etenkin kaikille kirjoittamista opettaville ja ohjaaville, mutta myös ihan jokaiselle kirjoittavalle ihmiselle. Kun etenkin kirjoittamaan ryhtyessään muistaa seuraavat kannustavat sanat, alkuun pääseminen helpottunee varmasti:

  ”Kirjoita omana itsenäsi, siitä käsin, mitä sinä olet. Olet hyvä.”